Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2017-10-30

Oljan fortsatt över 60 dollar fatet

wysiwyg_image

Nordsjöoljan höll sig kvar över 60 dollar per fat på måndagen. Som vanligt bröts utsikterna för ytterligare utbudsbegränsningar från Opec mot sannolikheten för högre utbud från USA.

Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman står bakom att förlänga Opecs utbudsbegränsningar till efter mars, enligt en intervju med Bloomberg i torsdags förra veckan, men utbudet i USA oroar investerarna enligt samma nyhetsbyrå.

"Det är lite märkligt att Brent fortfarande stöds i dagens handel efter att ha brutit 60-dollarsgränsen förra veckan, eftersom det faktum att Opec vill förlänga sin utbudsgränsning till efter mars redan har återspeglats brett i priserna", sade råvaruanalytikern Kim Kwangrae vid Samsung Futures till Bloomberg.

"Marknadssentimentet är mer bullish nu men ett stigande USA-utbud, som möjligen kan nå rekordnivåer igen, underskattas fortfarande", fortsatte han.

På basmetallfronten var rörelserna blandade och relativt små. Den största rörelsen syntes i zinkpriset, som steg 0,61 procent efter att i torsdags och fredags ha backat påtagligt.

Världens största zinkproducent Glencore meddelade i torsdags att dess zinkproduktion i det tredje kvartalet steg med 5 procent, och på måndagen blickar basmetallmarknaden mot bolagets produktionsrapport för att se om bolaget har beslutat sig för att återstarta några gruvor.

Guldpriset backade något, och för första gången i år ser det ut att bli två månader i rad med guldprisnedgångar. Bakom detta finns enligt Bloomberg avtagande Nordkoreaoro, tecken på tillväxt i flera stora världsekonomier, en annalkande skatteform i USA och en fortsatt börsuppgång där med nya kursrekord.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.