Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2017-05-26

Oljepriserna faller – efter Opec-möte

Oljepriserna föll brant på torsdagen sedan Opec-länderna och ett tiotal länder utanför oljekartellen beslutat att förlänga de rådande produktionsbegränsningarna med nio månader till mars 2018.

Vid 7.40-tiden på fredagen kostade ett fat Brentolja 51:29 dollar, ned drygt 5 procent från omkring de 54:20 dollar som rådde innan överenskommelsen offentliggjordes, men i nivå med torsdagskvällens nivåer.

"Vissa marknadsaktörer väntade kanske antingen större begränsningar, ett längre avtal, att fler länder skulle inkluderas eller något liknande godis", kommenterar Barclays analytiker i en analysuppdatering, rapporterar Bloomberg News.

Det nya avtalet omfattar länder som står för omkring 60 procent av den globala råoljeproduktionen. Målet är liksom tidigare att hålla produktionen på en nivå 1,8 miljoner fat lägre än genomsnittet 2016, vilket innebär att cirka 2 procent av det globala utbudet hålls inne. Avtalet var i linje med de uppgifter som läckt ut tidigare i veckan.

"Vad som behövs är inte mer tid, utan lägre volymer", sade Jamie Webster vid Boston Consulting Group till Wall Street Journal, med hänvisning till den ökande produktionen av skifferolja från USA.

Avtalet lämnar också många frågor obesvarade, konstaterar analytiker. Inte minst bristen på besked om hur begränsningarna ska avvecklas oroar.

"Vad som bekymrar mig är att det inte finns något tydligt budskap om en exitstrategi. Som vi ser det kommer det att vara ett fortsatt överutbud under 2018", sade Ebele Kemery, ansvarig för energiinvesteringar vid JM Morgan till Bloomberg TV.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.