Du är här

2017-09-25

Öppning nedåt väntas

Stockholmsbörsen väntas öppna något lägre på måndagen i likhet med Asienbörserna som mestadels inledde veckan på minus. Terminerna för de ledande Europabörserna indikerar en öppning ett par tiondelar nedåt. För svensk del indikerar IG Markets en öppning på -0,2 procent för OMXS30.

En vinstvarning från NCC och ett stort ABB-förvärv är i fokus. Volvo kan komma att påverkas av att Christer Gardell till Dagens Industri delgett sina planer för fordonskoncernen.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel sitter kvar på sin post, men det blir med ett försvagat mandat. Ännu sämre gick det för socialdemokraterna, SPD, som meddelade att de går i opposition efter fyra år i koalition med Merkel. Svåra och utdragna regeringsförhandlingar är att vänta, enligt Nordea.

Byggbolaget NCC vinstvarnade på morgonen och bedömer att rörelseresultatet för tredje kvartalet kommer att uppgå till cirka 400 miljoner kronor. Analytikerna trodde i snitt att rörelseresultatet skulle uppgå till 754 miljoner kronor enligt en sammanställning från SME Direkt efter NCC:s rapport för det andra kvartalet i somras.

"Jag tvingas konstatera att vi har ytterligare en nedskrivning av ett infrastrukturprojekt i Norge. I tillägg har vi lägre omsättning i den danska och finska byggverksamheten i affärsområdet Building. Byggverksamheterna i Sverige, i såväl Building som Infrastructure, utvecklas väl och går enligt våra planer. Marknadsutsikterna på NCC:s marknader är goda och vi har en hög orderstock att upparbeta", sade NCC:s vd Peter Wågström. Bolaget håller en telefonkonferens vid 9-tiden.

ABB köper General Electrics Industrial Solutions-enhet för 2,6 miljarder dollar i en affär som det har spekulerats om en tid. ABB bedömer att kostnadssynergierna kommer att uppgå till cirka 200 miljoner dollar per år. Som en följd av förvärvet kommer ABB att avvakta med det tidigare offentliggjorda aktieåterköpsprogrammet.

Volvos storägare Cevian Capital, med Christer Gardell i spetsen, vill dela upp fordonskoncernen i tre renodlade börsbolag: Volvo Trucks, Volvo Penta och Volvo CE.

"En uppdelning bör ske nästa år. Jag menar att argumenten för renodling är starkare än någonsin - inte minst för att Volvo fått ordning på sidoverksamheterna i nuvarande struktur", säger Christer Gardell i måndagens Dagens Industri.

Enligt finansmannen är Volvo-aktien värd minst 180 kronor, vilket kan jämföras med fredagens stängning på 152.

Läkemedelsbolaget Astra Zeneca har meddelat positiva resultat avseende Bevespi Aerosphere för behandling av kroniskt obstruktiv lungsjukdom (COPD) i fas III.

"Dessa positiva resultat adderar till den starkt etablerade effektivitets- och säkerhetsprofil som Bevespi Aerosphere har för behandling av patienter med kroniskt obstruktiv lungsjukdom", sade Dr Colin Reisner, chef inom andningssjukdomar, vid Astra Zeneca.

Beträffande Kabe kan noteras att skatten för husbilar kan komma att höjas kraftigt som en följd av regeringens föreslagna höjda fordonsskatt för bland annat tyngre dieselfordon. Det skrev Aftonbladet i helgen.

En konkurrent till bilbesiktningsföretaget Opus har lämnat in en protest mot ett tilldelningsbeslut som Opus fick från den amerikanska delstaten New Jersey den 23 augusti i år. Avtalet har beräknats generera runt 20 miljoner dollar i årliga intäkter.

Fordonsunderleverantören VA Automotive har fått en order avseende nytillverkning av pressverktyg värd cirka 12,4 miljoner kronor.

NGM-bolaget Eyeonid, som utvecklar id-skydd, avser göra en nyemission som ska tillföra bolaget cirka 23,4 miljoner kronor före emissionskostnader.

Rekommendationer:

* Dagens Industri rekommenderar sälj av Catena Media som är verksamt inom prestationsbaserad marknadsföring av nätkasino.

* Handelsbanken höjer sin rekommendation för Dustin till köp från öka. Riktkursen ligger kvar på 80 kronor. Dustin stängde på 66:25 kronor i fredags.

* Tidningen Börsveckan rekommenderar köp av DDM, Storebrand och Protector, men rekommenderar att man avvaktar med Evolution Gaming, Gjensidige och Malmbergs.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.