Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2017-01-27

Oro för statspapper i Portugal

Det sade eurogruppens ordförande Jeroen Dijsselbloem vid en presskonferens efter eurogruppens möte på torsdagen.

Eurogruppen följde upp Portugals räddningsprogram från 2010-2013 med en återkommande granskning av landets ekonomiska läge. Avsikten är att se till att det inte föreligger någon risk att euroländerna inte får igen sina nödlån till Portugal.

I stort var euroländernas finansministrar nöjda men pekade på risker på medellång sikt för Portugals ekonomi.

"Det finns inget utrymme att nöja sig med det som redan har gjorts. Det är avgörande att den portugisiska regeringen fortsätter på reformvägen med tanke på den höga statsskulden och de volatila finansmarknaderna", sade Jeroen Dijsselbloem.

Beträffande Grekland önskade sig som väntat alla finansministrar att en uppgörelse kan nås snart om den andra översynen (review) av reformprogrammet. Tjänstemännen från kommissionen, IMF och ECB har ännu inte återvänt till Aten för att fortsätta förhandlingarna.

Jeroen Dijsselbloem sade att de svåra utestående frågorna rör reformer av arbetsmarknaden, pensionssystemet och skattesystemet.

Frågan om hur många år som Grekland bör behålla 3,5 procents budgetöverskott efter 2018 är också olöst. Eurogruppens ordförande förklarade att frågan hade lämnats öppet för att ha ytterligare en bricka under slutförhandlingen.

Klaus Regling, chef för euroländernas räddningsfond ESM, sade att de kortfristiga skuldlättnaderna för Grekland innebär att landets skuld sänks med 20 procentenheter sammanlagt fram till 2060. Och finansieringsbehovet sänks med 5 procent.

"Men jag tror inte att dessa skuldlättnader räcker för IMF", sade Klaus Regling.
IMF har krävt att Greklands statsskuld ska vara uthållig för att valutafonden ska träda in i räddningsprogrammet.

Jeroen Dijsselbloem ville inte svara på om han måste avgå som ordförande för eurogruppen om det nederländska valet i mars tvingar bort honom från finansministerposten. Han sade att hans ambition är att sitta kvar, vilket då skulle lösa sådana frågor.

Författare

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.