Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2018-12-28

"Överdriven oro för nyemission"

wysiwyg_image wysiwyg_image

Investerares oro för att kredithanteringsbolaget Hoist ska tvingas till en nyemission förefaller överdriven liksom farhågor om att bolagets kreditbetyg skulle falla ned till skräpstatus

Det skriver Morgan Stanley i den analys där rekommendationen för aktien dras upp till övervikt (jämvikt) med ny riktkurs om 74 kronor (78).

"Hoist aktie har fallit med mer än 25 procent sedan det annonserades om förändringar av riskvikter på nödlidna lån utan säkerheter från Finansinspektionen. Investerare har fokuserat på eventuell påverkan på tillväxt och avkastning i spåren av regleringsförändringen", skriver investmentbanken.

Inför julen meddelade Hoist att planen är att slopa utdelningen för åren 2018 och 2019 i spåren av Finansinspektionens besked om högre riskvikter.

Bolagsledningen har samtidigt meddelat att Hoist inte har "något behov av" att dra in kapital genom en emission i nuläget, påpekar Morgan Stanley.

"Hursomhelst drog bolaget in kapital i september", fortsätter investmentbanken med tillägg att investerare fortsätter att befara att det kan komma att krävas ytterligare en emission framgent.

I september drog bolaget in 568 miljoner kronor. Trots en ny emission på hypotetiska 1.000 miljoner kronor bedömer Morgan Stanley att det finns uppsida om 30 procent i Hoist-aktien. I ett annat hypotetiskt scenario, där Hoist inte längre klassas som "investment grade" hos kreditinstitut och därmed får högre lånekostnader, bedömer Morgan Stanley ändå att det skulle finnas runt 24 procents uppsida till 54:30 kronor.

Hoist-aktien har tappat 57 procent under 2018 ned till nivån 40 kronor, varav tappet har varit 45 procent på en månad.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.