Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2018-03-05

Överlag nedåt på Asienbörserna

wysiwyg_image

Negativa tongångar

Asienbörserna backade på måndagen efter fortsatt skärpning av tonläget i frågan om amerikanska ståltullar, exempelvis med ännu ett twitterutspel i samma riktning från USA:s president Donald Trump under natten till måndagen svensk tid.

I Indien var stålaktier märkbart ned: JSW Steel tappade uppemot 5 procent och Tata Steel som mest 2,5 procent. Liksom i Sverige tonas vikten av indisk stålexport till USA ned; snarare ligger oron i allmänna prisnedgångar.

Breda fall i Hongkong

Hongkongbörsen backade mest, minus 1,4 procent, med sällanköpsvaror och telekom i botten sektorvis men med kinesiska banker som främsta enskilda indexsänken efter relativt dämpade tillväxtutsikter från Peking: tillväxtmålet sattes till 6,5 procent i år liksom för i fjol, men utsagan om "snabbare tillväxt om möjligt" repeterades inte.

Svagt i Tokyo

I Japan backade Nikkei 225 0,7 procent efter viss yenförstärkning mot dollarn.

"Det är mycket politik i veckan med Italiens val och Kinas folkkongress, samt handelsåtgärder. Den volatilitetsåterkomst som har synts sedan slutet av januari kommer troligen att bestå", sade Frank Benzimra, Hongkongbaserad aktiestrateg med ansvar för Asien på Société Générale, till Bloomberg News.

Mot strömmen gick kinesiska Shenzhen, som steg 0,2 procent med telekom och it som främsta sektorer.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.