Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2016-11-11

Överreaktion i Ericsson?

Den hektiska rapportperioden är över för den här gången och utfallet blev ungefär som det brukar, det vill säga att några bolag kom med positiva överraskningar och några med negativa. JM och Nordea levererade bättre än vad marknaden hade räknat med, medan bland andra ABB och Skanska gjorde tvärtom. För Ericsson var det nattsvart. På vinstvarningsdagen försvann drygt 40 miljarder kronor i börsvärde och på rapportdagen försvann ytterligare 9 miljarder kronor. Nedgången innebär att Ericsson, sett till börsvärde, inte längre är ett av börsens tio största bolag.

Den 14 april i fjol betalades det 120 kronor för Ericsson-aktien, drygt ett och ett halvt år senare kostar samma aktie runt 44 kronor, vilket innebär att aktien tappat nära två tredjedelar av sitt värde. Det är sällan man ser så stora och snabba nedgångar i ett Large cap-bolag. Aktiemarknaden har en tendens att överreagera, och det är bara att konstatera att 120-kronorsnivån var ett sådant fenomen. Frågan är om även nuvarande kursnivå är en överreaktion.

Några dagar efter rapporten utsågs överraskande styrelseledamoten Börje Ekholm till ny vd. På sidan 26 kan du läsa Ericsson-experten Anders Elgemyrs åsikter om det och hans syn på bolaget.

När detta skrivs har vi en börsvecka bakom oss som gav en nedgång på nära 4 procent. Det är mycket i ett historiskt perspektiv och visar att marknaden är nervös. Historia är ju dock just historia, och det intressanta är hur börsen kommer att utveckla sig framöver. Många bolag känns fullvärderade, det finns ingen riktig tillväxt att tala om på de stora geografiska marknaderna och det går ju inte att sänka sina kostnader mer än till en viss nivå och därmed förbättra resultatet den vägen. Allt detta talar för att börsen inte ska kunna gå upp framöver, men samtidigt innebär det extrema lågränteklimatet att börsen bör fortsätta just uppåt.

Dessutom har kronan på sistone fortsatt att försvagas mot både dollarn och euron, vilket gynnar de bolag som säljer i dessa valutor. Ska vi våga oss på en gissning att börsutvecklingen framöver blir en blandning och ett mellanting av funderingarna och att börsen rör sig sidledes och att det kan bli ganska turbulent och volatilt?

Att flytta kan vara både roligt, jobbigt och tråkigt. När det gäller att flytta sina pensionsfonder från ett bolag till ett annat är det mest troligt en tråkig, och framför allt en dyr historia. Läs Aron Sigblads synnerligen intressanta artikel om ämnet på sidorna 57–59 och spara pengar.

Snart är det dags att planera årets julklappsinköp. Ett bra tips på en lönsam julklapp är att ge bort ett medlemskap i Aktiespararna. På sidan 67 hittar du ett fint erbjudande som dessutom innebär att den du ger julklappen till även får en bok om aktier.

Författare Ola Jansson

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.