Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2017-11-13

Överutbud kan ge köptillfällen

Detta är en betald analys på uppdrag av Fastator AB utförd av analysföretaget Jarl Securities på uppdrag av Analysguiden.
wysiwyg_image

Fastator är ett investmentbolag mot bolag i fastighetssektorn. En tredje kvartalsrapport i stort sett utan värdeökningar och lägre potential i ett bostadsprojekt gör att vi sänker riktkursen till 32 (35) kr. Men köprådet kvarstår.

Fastator är ett investmentbolag som är inriktat mot fastighetssektorn. Nuvarande portfölj domineras av det hälftenägda Offentliga Hus i Norden AB (OH). Detta bolag äger fastigheter som hyrs av stat, kommun och landsting, vilket ger stabila kassa-flöden. Det nya målet är att OH ska öka sitt fastighetsvärde från dagens cirka två till mellan sex och sju miljarder kronor under andra halvåret 2018. Siktet är inställt på att sedan börsnotera OH. Utfallet blir mycket viktigt för värdet på Fastators aktie.

Fastator avser att agera som ett investmentbolag där förvaltning, utveckling och som ett sista steg försäljning av innehaven utgör affärsmodellen. Bolagets inriktning blir att som en aktiv ägare med en ägarandel på mellan 10 och 50 procent addera värde till lokala fastighetsprojekt eller företag vars produkter och tjänster har en anknytning till fastighetssektorn. Fastator har inga begränsningar i sin policy vad gäller investeringar inom fastighetssektorn och tänker annorlunda. Det kan ge upphov till många intressanta förvärv framöver.

För privatinvesterare kan Fastator erbjuda en riskspridning för investering i fastighetsprojekt med högre avkastningskrav.  En stor del av den framtida värde-tillväxten skapas av de lokala delägarna i Fastators innehav. Dessa har ett starkt incitament att lyckas. Substansrabatten i Fastators aktie är nu 39 procent, vilket vi anser vara omotiverat högt.

Överutbudet av nyproducerade bostäder i Stockholm gör dock att vi tills vidare får stryka övervärdet i Genovas byggrätt i Nacka (ca 5 kr per Fastator-aktie). Detta låg samtidigt på toppen av bolagets officiellt angivna substansvärde. Vi sänker riktkursen för aktien till 32 kronor (35), men behåller vårt tidigare Köpråd.

Författare Bertil Nilsson

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.