Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-03-28

Panama kan dra in SEB i penningtvättshärvan - aktien rasar

wysiwyg_image

Panama-kopplingar kan komma att dra in SEB i den baltiska penningtvättsskandalen, enligt en marknadskommentar från Danske Banks equity-avdelning.

I kommentaren noteras att Financial Times under onsdagen rapporterade att den amerikanska finansmyndigheten DFS för närvarande genomför flera undersökningar kring Swedbanks relationer till andra penningtvättsskandaler, däribland Mossack Fonseca som var kärnan i Panama-härvan.

SVT rapporterade att Swedbank under 2016 uppgav för den amerikanska finansmyndigheten att banken bara hade identifierat kunder i Sverige och Norge med kopplingar till Mossack Fonseca, och att banken inte misstänkte penningtvätt. Enligt SVT visade dock läckta dokument att över 100 företag med kopplingar till Mossack Fonseca gjorde affärer genom Swedbank i Baltikum.

SEB drabbades under 2016 inte av negativ press på samma sätt som exempelvis Nordea eftersom SEB:s offshore skatte- och rådgivningsverksamhet inte gjordes genom SEB-varumärket utan via ett helägt dotterbolag i Luxemburg med namn LWM, uppges det i kommentaren.

"LWM var dock extremt aktiva i denna verksamhet (sannolikt mer än någon annan, har vi hört) och detta kan vara kopplingen mellan SEB och penningtvätt eftersom Panama har varit en kanal för att få ut pengar ur Ryssland via Baltikum", skriver Danske Bank i det som alltså inte är någon officiell analys.

"Med tanke på att marknaden ser nära noll sannolikhet för att SEB är involverade i baltisk penningtvätt ser vi en betydande risk för SEB:s aktie med tanke på att det är den näst största baltiska banken", heter det i marknadskommentaren.

Författare Direkt

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.