Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-10-27

PANDOX: STARK ÅTERHÄMTNING, AFFÄRSRESANDET KOMMIT I GÅNG – VD

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Under det tredje kvartalet har det varit en stark återhämtning på Pandox marknader främst drivet av det inhemska fritidsresandet.

Det säger hotellfastighetsbolagets vd Liia Nõu till Nyhetsbyrån Direkt.

Till skillnad från 2020 då sommaren också var förhållandevis stark har utvecklingen nu inte stannat av när semesterperioden tagit slut.

"I slutet av kvartalet ser vi också att affärsresandet börjar komma i gång igen. Det ligger självklart inte på de nivåer som sågs 2019 men betydligt bättre än 2020. Detta är så klart kopplat till att restriktionerna avvecklas. Tittar vi lite in i oktober så tickar det här på", säger hon.

Beläggningen under kvartalet var nästan dubbelt så hög som under det andra kvartalet med Storbritannien och Danmark som starkast lysande stjärnor.

Utöver att det är jämnare beläggning över veckor med ökat affärsresande noterar Pandox också en markant ökning av bokningar på möten. I Sverige och Tyskland har också mässor bokats upp.

"De har inte kommit in i Q3:an, men det bokas på ett helt annat sätt i takt med att restriktioner för deltagarantal tas bort", säger hon.

De första stora mässorna har bokats för slutet av oktober och en stor del av första halvåret nästa år är uppbokat.

För Pandox del väntas intäkterna under innevarande år fortsatt utgöras i huvudsak av fasta och avtalade minimihyror till följd av den svaga starten på året.

"Men vi kommer flyga in i nästa år med betydligt större del omsättningsbaserade hyror redan från start. Men det beror väldigt mycket på destination och land. I Storbritannien och Danmark är vi på vissa ställen tillbaka på 2019 års nivå medan vi på andra ställen som Montreal och Bryssel är väldigt beroende av internationellt resande", säger hon.

I utgången av kvartalet hade Pandox kundfordringar hänförliga till uppskjutna hyror under temporära betalningsvillkor till motsvarande 649 miljoner kronor. Återbetalning av uppskjutna hyror förväntas påbörjas under det fjärde kvartalet och löper enligt Liia Nõu på enligt plan.

"Vi ser att det tredje kvartalet gått bra för våra operatörer. Framförallt kanske i Tyskland har det funnits stora stödpaket där det tagit tid innan stora stödpaketen kommer och det har funnits ett behov att rulla vidare hyror, men så länge återhämtningen är som den är så peakar den nu, och våra operatörer betalar enligt den plan som ligger just nu", säger hon.
Författare Direkt-SE