Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2018-01-19

Paradox vill fortsätta strategin

wysiwyg_image

Spelbolaget Paradox plan är att fortsätta släppa spel via kinesiska Tencents spelplattform QQGames. Att QQGames-lanseringen av Stellaris nu är nära ett år försenad är ingen katastrof eftersom spelet säljer bra i Kina genom Steam.

Det säger Paradox vd Fredrik Wester i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt.

Den kinesiska meddelande- och speljätten Tencent köpte 5 procent av aktierna i Paradox i samband med börsnoteringen våren 2016 och är i dag bolagets femte största ägare. Mot slutet av samma år meddelades att pc-spelet Cities: Skylines, där Paradox har en förläggarroll, och den egna pc-produkten Stellaris skulle ges ut på QQGames. Cities: Skyline släpptes december 2016. Planen för Stellaris var det första kvartalet 2017, men ännu har ingen lansering synts till.

Ni har sagt att ni tillsammans med Tencent jobbar för att hitta ett lämpligt lanseringsfönster för Stellaris. Nu har ni letat sedan våren 2017. Vad händer?

"Planen är att kunna släppa spelet, men det är absolut ingen katastrof att det skjutits fram i tiden eftersom vi säljer bra med Stellaris i Kina via plattformen Steam", säger Fredrik Wester.

En klassisk undanflykt i spelbranschen generellt är att förklara lanseringsförseningar med att man vill hitta ett bra lanseringsfönster. Är spelet egentligen klart för att släppas på QQGames?

"Det har funnits utmaningar med spelet på flera nivåer som vi inte hade räknat med, och samtidigt har vi försökt hitta ett lämpligt lanseringsfönster", säger vd:n.

Enligt Fredrik Wester rör det sig även om en resursfördelningsfråga där satsningen på det kommande spelet Surviving Mars dragit resurser från de tekniska förändringar Stellaris behövt för att anpassas för den kinesiska marknaden.

Hur går det för Cities: Skylines?

"Helt okej. Kinas premiespelmarknad växer och vi är nöjda med den lanseringen".

Har ni en klar bild över hur ni ska gå vidare med Tencent när det gäller ytterligare spel (utöver Stellaris)?

"Vi är faktiskt inne i den utvärderingen just nu, men planen är att fortsätta släppa titlar via QQGames i varje läge vi får".

Gäller det även Surviving Mars?

"Jag skulle gissa att det släpps på QQGames".

Samarbete med Tencent på pc-sidan kan komma att utökas när Paradox mobilsatsning börjar producera spel. Och Kina är världens största mobilspelsmarknad.

"Pc är stort i Asien, men mobilt är ännu större. Skulle vi hitta ett bra samarbete på mobilsidan så finns det inget hinder för oss att göra fina saker ihop. Tencent har 1,2 miljarder månadsanvändare så det finns en spelarbas att ta av, men det är ingenting som är formaliserat ännu. Det är klart att när vi börjar göra mobilspel för Asien så är Tencent de första vi ringer", säger Fredrik Wester.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.