Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-06-11

Pengar luktar inte- rapport från Prebonas årsstämma

Prebonas övergripande ambition är att befria oss från alla otäcka lukter som vi kan uppleva i vår vardag. Ett helt luktfritt liv vill bolaget dock inte ge oss för en del lukter är viktiga för människan, t ex; läderdoften i en väska, doften i en ny bil, lukten av mögel vilken varnar oss för att äta något otjänligt eller att vi måste se om vårt hus. Prebonas nanoteknik kan således eliminera vissa lukter samtidigt som andra får vara kvar, brandrök varnar oss för att det är fara å färde medan tobaksrök kanske äcklar oss.

Tobaksrök - bläää

Just stanken av tobaksrök i en hyrbil eller ett hotellrum har fått många personer med känsliga näsor att begära att få byta mot annan bil/annat rum. Hotell och hyrbilsfirmor är alltså ett par av de kundkategorier bolaget vänder sig till. Andra marknader är betongindustrin och färgindustrin vars produkter Prebona säger sig kunna förstärka ytorna på och därigenom förlänga livet på byggnader.

Medel mot resistenta bakterier!

En annan effekt man uppnått med sin teknik är att förstärka effekten av antibiotika så att de kan bli verksamma mot resistenta bakterier, den produkten heter AgSol. Agsol lanseras nu också mot textilindustrin för att ersätta silver i tyger. Silver har i många år använts för att minska svettlukten. Med Prebonas revolutionerande medel får kläderna betydligt längre livslängd och minskar på så sätt den stora miljöpåverkan som klädindustrin utgör.

Stora förhoppningar

Prebona är ett litet företag med endast fem anställda. Man har lokaler i lilla Simrishamn där man utvecklar och producerar sina varor. Ledning och styrelse har ett stort ägande i bolaget och förhoppningarna om framgångar är stora. I och med att man tror sig kunna avhjälpa problem inom många områden kan förutsättningarna för att lyckas vara större än om man enbart fokuserade på en eller ett par, men för att lyckas måste man nog även arbeta hårt med att få in kapitalstarka investerare så att man klarar sig ekonomiskt tills framgångarna kommer. Vid tisdagens årsstämma begärde därför styrelsen ett bemyndigande att emittera 10 miljoner aktier, vilket skulle spä ut den befintliga aktiestocken med ca 56%. Detta gigantiska bemyndigande röstade Aktiespararna nej till.

Bevakare: Leo Gillholm

Författare Bolagsbevakningen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.