Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-06-18

PENNINGPOLITIK: FED KAN HA FASTNAT I EN RÄVSAX - SWEDBANK

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Federal Reserve kan ha fastnat i en rävsax i sitt försök att säkra arbetsmarknadens återhämtning och samtidigt hålla finansmarknaderna i skick, säger Swedbanks seniorekonom Cathrine Danin till Trading Direkts Joakim Rönning på fredagen.

Framöver tror seniorekonomen att Federal Reserve kommer fortsätta jobba med att "kratta manegen" inför informationsgivningen om att tillgångsköpen ska skalas ned, något som tidigare konstaterats kunna utlösa volatilitet på finansmarknaderna.

"Här gäller det att Fed är välavvägda, inte bara i kommunikationen utan också att de inte väntar för länge med att agera", säger Cathrine Danin.

Å ena sidan ligger inflationen över 2 procent, det konventionella mål som tidigare var grundmurat men som nyligen ändrats till "omkring 2 procent". Vad det gäller inflationsförväntningarna så har dessa legat på nivåer som Fed uttryckt sig anse vara förankrade och i linje med det nya inflationsmålet.

Å andra sidan är återhämtningen på arbetsmarknaden långsam.

"Det gäller att hitta en balansgång så att det inte blir en för långsam återhämtning på arbetsmarknaden, men samtidigt att inte hamna för långt efter (med minskade stödköp och räntehöjningar reds anm) så att Fed sedan får gå för fort fram och orsaka volatilitet på finansmarknaderna om man får höja räntorna kraftigt", säger Cathrine Danin.

Det är detta rävsaxen består i, hävdar seniorekonomen.

"Samtidigt är det ju de svaga i samhället som drabbas hårdast om vi höjer räntan väldigt snabbt och väldigt mycket om vi därmed går in i en ny recession", säger hon.

Ett av veckans stora teman har varit den amerikanska tioårsräntans slagiga utveckling. Från nivåer kring 1,48 procent ledde räntebeskedet på onsdagen till uppgång till runt 1,60 procent innan räntan sjönk tillbaka och hamnade under nivån från innan beskedet för att ta ny fart uppåt. På fredagen handlades tioårsräntan kring 1,49.

Orsaken är att marknaden initialt blev tagen på sängen av ett oväntat hökaktigt Federal Reserve, men att det därefter kunde konstateras svårt att dechiffrera vad som väntar framåt.

Federal Reserves besked var en uppjusterad prognos som indikation om att räntan ska höjas två gånger under 2023.

"Vi såg också att det blev uppreviderade prognoser för 2022. Inte på den totala medianen men vissa ledamöter justerade ändå upp sin syn i dot-ploten", säger Cathrine Danin.

Vad som hände därefter, när tioårsräntorna klättrade tillbaka ned igen till nivåer under de som rådde inför räntebeskedet, är alltså tolkningsproblem hos marknaden.

"Kommer det bli så aggressiva höjningar, kommer det komma så tidigt eller kommer vi se mer rotation inom Fed som gör att det inte blir så tidigt som man nu först tog till sig?", frågar sig Cathrine Danin.

Inför räntebeskedet var en stor del av fokuset riktat mot eventuella besked om minskade stödköp från Fed. Här tillkom inget nytt, men vissa bedömare har fått skruva på sina prognoser.

"Har man trott att Fed kommer justera tillgångsköpen redan i år så har man inte behövt ändra sig, men har man trott att tillgångsköpen först ska justeras under 2022 så kom detta som en brasklapp om att Fed är snabbare på bollen", säger Cathrine Danin, som tror på Fed-besked om minskade stödköp vid Jackson Hole-konferensen i augusti.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.