Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-04-03

Penningtvätt för nästan hela slanten på SEBs Årsstämma

Kampen mot penningatvätt och illegala transaktioner var i fokus, när SEB höll sin årsstämma på Konserhuset i Stockholm den 27 mars.

Bankens ordförande Marcus Wallenberg tog först till orda. Han erkände att bankerna bär ett stort ansvar när det gäller att övervaka marknaden och upptäcka och rapportera fel. Samtidigt framhöll han att oegentligheter är polisens sak att hantera och att banken inte är en rättsvårdande myndighet.

Johan Torgeby, VD,  tog också upp riskerna med penningatvätt och beskrev utförligt hur banken arbetar för att motverka kriminella transaktioner. Han poängterade samtidigt att det är omöjligt att helt skydda sig. ”Vi kan aldrig garantera att vi inte varit utsatta för kriminella aktiviteter”.

1200 aktieägare och gäster bänkade sig i Konserhusets stora sal, som var nästintill full. Dessförinnan hade banken bjudit på en lättare måltid och kontakter med ett antal rådgivare.  På plats före stämman fanns också styrelsen och ledningsgruppen för att mingla med aktieägarna, vilket var mycket uppskattat.

Johan Torgeby talade om ett tudelat 2018 med positiva resultat för banken under de tre första kvartalen. Fjärde kvartalet vände det och som lax på löken ökade volatiliteten tack vare den svenska räntesänkningen från 0,5  till 0,25 procent i slutet av året.

Han var övertygad om att den negativa räntan kommer vi att få leva med under en lång tid framöver.

Årets resultat karaktäriseras som stabilt för banken med en totalavkastning på 8%, jämfört med snittet för banker i Sverige på -3 procent.

Bankerna mäter kundnöjdhet och SEBanken är inget undantag. Högst betyg får de bland företagskunder. Privatkunderna är inte lika imponerade. Intressant dock att notera att bankens rådgivning på distans fick tummen upp med hela 97 procent nöjda kunder.  Det ligger väl i linje med det framåtriktade arbetet som banken engagerar sig i. En uppdaterad vision 2025 för banken är att starkt utveckla digitalisering och artificiell intelligens. ”Vi kan med detta interagera med våra kunder på helt nya sätt” enligt Torgeby.  Den nya tekniken tillåter banken att dela kundernas digitala ekosystem och också att få nya distributionsnät utanför gängse kanaler och kontakter.

Alla beslut på dagordningen klubbades igenom bl a ett långfristigt aktiesparprogram till både anställda och chefer. Banken förbereder sig nu på ytterligare ett år med stora förändringar i omvärlden och i branchen.

Bevakare: Maria De Geer

 

Författare Bolagsbevakningen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.