Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-08-13

Peter Malmqvist: Satsa på intern rekrytering

wysiwyg_image

Telia, Sandvik och Saab behöver byta ut sina högsta chefer. De tre verkställande direktörerna slutar eller går vidare till andra bolag. Björn Rosengren byter Sandvik mot ABB.

– Sandviks vd går vidare till ABB, där han rekryteras till en position som är mer betydelsefull för honom personligen. I Telia och Saab känns det som om vd:arna har tröttnat, uppger Peter Malmqvist för DN.

Bolagens aktier har sjunkit sedan beskedet om avgående vd:ar men det är inget som behöver spegla bolagens välmående.

– Inget av bolagen är i kris. De behöver inte göra nyemissioner och de behöver inga pengar. Då har det inte någon avgörande betydelse för stämningen i bolaget.

Peter Malmqvist menar att det är tre erkända industri- och tjänsteföretag som lämnas kvar. Konjunkturen drabbar industribolagen först, förra månaden gick Sandvik ut med att de säger upp 2000 anställda på grund av minskad efterfrågan.

Saab kan ta del av ett nytt samarbete för den brittiska och svenska regeringen om stridsflygplan.

Det var en tuff start för Telias Johan Dennelind som för sex år sedan fick som första uppdrag att ordna upp muthärvan i Uzbekistan. Det landade på en nota på 7,7 miljarder svenska kronor efter förlikning.

Peter Malmqvist framhäver att lösningen för de avhoppade cheferna finnes inom de egna bolagen.

– Dels skickar det en signal till medarbetarna att det går att jobba sig till den högsta positionen, dels gör det att startsträckan för att komma in i verksamheten och analysera eventuella problem är kortare.

Finns ingen magisk lösning med en ny vd för Telia.

– I Telia kan ingen enskild individ gå in och svinga med ett trollspö och sedan tappar man inte längre marknadsandelar, avslutar Peter Malmqvist.

Författare Jakob Palmgren

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.