Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-09-09

PETRA DIAMONDS: AKTIEFALL EFTER ANMÄLAN OM MÄNNISKORÄTTSBROTT

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Diamantproducenten Petra Diamonds anklagas för människorättsbrott i en anmälan som lämnats in till domstol i Storbritannien rörande ett dotterbolags verksamhet i Tanzania. Petra Diamonds aktie sjönk 18 procent i Londonbörsens öppning på onsdagsmorgonen.

Anmälan redogör för att diamantbolagets verksamhet vid den till 75 procent delägda Williamson-gruvan. 32 anonyma kärande hävdar att Petra Diamonds och Williamson Diamond gjort sig skyldiga till människorättsbrott i form av dödsfall och personskador runt gruvan och i dess säkerhetsarbete.

I en tidigare klagan, som inte explicit anklagade Petra och Williamson, uttryckte de rättsliga företrädarna för de 32 individerna intresse för en utomrättslig lösning som inkluderade medling, skriver nyhetsbyrån Dow Jones.

Petra Diamonds har också uppgett att information har inkommit från den brittiska människorättsorganisationen RAID gällande liknande anklagelser från boende i den berörda gruvans närområde. Diamantbolaget har också, efter RAID:s påstötningar i frågan utlovat att en fristående granskare ska tas in i ärendet för att redogöra för vad som har skett.

Efter en knapp halvtimmes börshandel hade Petra Diamonds aktie återhämtat ungefär hälften av det initiala kursraset.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.