Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-11-03

Pharmiva erhåller slutgiltigt besked om godkännande av patent för bolagets teknologiplattform i USA

Pharmiva AB (publ) meddelar idag att det amerikanska patentverket (USPTO) slutgiltigt har godkänt patentfamiljen FOAM II, vilket innebär ett brett exklusivitetsskydd i USA för såväl Vernivia som andra framtida produkter baserade på bolagets unika teknologiplattform. Godkännandet följer det tidigare preliminära beskedet från USPTO som meddelades den 9 juni 2021.

Patentfamiljen FOAM II skyddar Pharmivas teknologiplattform Venerol, som utnyttjats för att utveckla Vernivia – bolagets CE-certifierade behandling av bakteriell vaginos. Venerol har också stor potential som en drug delivery-teknologi för andra behandlingar.

Pharmiva äger godkända patent inom två patentfamiljer. Den första patentfamiljen, FOAM I, innefattar bolagets produkt och dess användning för behandling av kroppskaviteter (exempelvis vagina och urinrör). Patent inom denna familj har beviljats i USA, Japan, Kina, Ryssland, Indien, Australien och Sydafrika och är giltiga till 2035. Patentansökningar för FOAM I är dessutom under behandling hos Europeiska Patentverket (EPO) och i ett flertal andra länder.

Den andra patentfamiljen, FOAM II, ger ett bredare skydd för bolagets produkt och dess användning även på hud. Patenten ger också skydd för en icke trycksatt komposition av moussen samt för olika metoder att behandla sjukdomar med denna. De patent som nu godkänts av USPTO är giltiga till 2037. Samma patentfamilj är under behandling hos Europeiska Patentverket (EPO) och i ett flertal andra länder.

”Vi välkomnar det amerikanska patentverkets slutgiltiga godkännande av denna viktiga patentfamilj som ger oss ett starkt exklusivitetskydd för såväl Verniva som potentiella framtida produkter i USA fram till 2037”, säger Pharmivas vd, Christina Östberg Lloyd.

Vernivia är en ny receptfri CE-certifierad medicinteknisk produkt för behandling av underlivsinfektionen bakteriell vaginos. Produktens CE-certifiering baseras på en klinisk studie som visade snabb symtomlindring och samma grad av utläkning av infektionen som vid antibiotikabehandling.

Pharmiva i korthet:


Pharmiva utvecklar innovativa behandlingar för vaginal hälsa. Bolagets första produkt är Vernivia®, en CE-certifierad vaginal mousse som via apotekskedjor i Sverige nyligen lanserats för behandling av bakteriell vaginos, en infektion som drabbar cirka en tredjedel av alla kvinnor globalt i åldern 14–49 år. Med Vernivia® får kvinnor för första gången en ändamålsenlig behandling som både läker ut infektionen och ger snabb symtomlindring utan att samtidigt orsaka de problematiska biverkningar som dagens antibiotikabehandlingar innebär för både individen och den global hälsan. Lanseringen av Vernivia® är första steget mot Pharmivas mål att bli ett globalt femtech-bolag med en bred portfölj av patenterade produkter inom vaginal hälsa. Pharmiva är noterat på Nasdaq First North Growth Market, för mer information besök www.pharmiva.com  
 
Partner Fondkommission AB är bolagets Certified Adviser, (telefon 031-761 22 30, www.partnerfk.se).

För ytterligare information kontakta:


Christina Östberg Lloyd, vd Pharmiva AB
e-mail christina.lloyd@pharmiva.com
telefon +46 706 388 922

Bifogade filer


Pharmiva erhåller slutgiltigt besked om godkännande av patent för bolagets teknologiplattform i USA

Författare MFN