Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2022-08-08

Pigg måndagsbörs - teknikaktien faller efter insiderförsäljning

wysiwyg_image

Stockholmsbörsen började veckans första handelsdag med stigande index, i likhet med de större Europabörserna. Storytel föll efter insynsförsäljning och rekommendationssänkning.

Omkring klockan 9.15 hade OMXS30 stigit 0,8 procent till 2.015 och aktier för drygt 1 miljard kronor var då omsatta på Stockholmsbörsen. I Frankfurt steg DAX-indexet 0,9 procent medan Parisbörsens CAC 40 ökade 0,7 procent.

Inom Stockholmsbörsens OMXS30-index fanns Kinnevik som vinnare och hade ökat 2,7 procent. Därefter följde Sandvik med en uppgång på 2,4 procent samtidigt som SBB klättrade 2 procent. I botten föll Astra Zeneca med 0,7 procent.

Högt upp i omsättningslistan fanns Orrön Energy, tidigare Lundin Energy. Aktien har stigit kraftigt på sistone och på måndagen var den upp med ytterligare 8,6 procent.

Storytel tappade 7,2 procent. Den nuvarande styrelseledamoten och tidigare vd Jonas Tellander har sålt 100.000 aktier i ljudboksbolaget för cirka 6,9 miljoner kronor. Vidare har Kepler Cheuvreux sänkt sin rekommendation till behåll. Storytels rapport i fredags fick aktien att lyfta med 8 procent.

SAS var upp 6,5 procent. Medlemmar i Svensk Pilotförening (SPF) har röstat ja till nytt kollektivavtal. Avtalet har en löptid på 5 år och innebär en reduktion av nuvarande villkor med över 25 procent.

Cary Group steg 0,8 procent. Den oberoende budkommittén anser att budet från CVC Fonder och Nordic Capital "inte är oskäligt ur ett finansiellt perspektiv" givet rådande osäkerheter. Därför rekommenderas aktieägare med en kortsiktig investeringshorisont eller lägre risktolerans att acceptera budet. För investerare med en långsiktig investeringshorisont och/eller högre risktolerans är rekommendationen däremot att inte acceptera budet.

Miljöteknikbolaget Swedish Stirling steg 2,7 procent. Glencore International, Merafe Resources och familjen af Jochnick - tillsammans ankarinvesterarna – har åtagit sig att teckna preferensaktier vid en eventuell nyemission av preferensaktier som bolaget planerar att genomföra senare i år.

Författare Redaktionen