Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-03-20

Plockar hem storvinsten i innehavet

wysiwyg_image

Missade du förra veckans inlägg "Positiva tongångar från högpresteraren"? Läs det här

Allmän reflektion

Optimismen fortsätter på marknaden.

Börsen trotsar det negativa nyhetsflödet med en ihärdigt svag statistikskörd från ekonomierna i Europa och Kina. Även om tillväxten växlar ned på många håll, blir det allt tydligare att kurserna vill vidare uppåt.

Sambandet sämre statistik och stigande börs kan låta kontraintuitivt, rentav motsägelsefullt.

Det är det också.

Men efter finanskrisen år 2008/2009 och eurokrisen några år senare, har börsmiljön präglats av ett gradvist växlande tolkningsföreträde från att dåliga nyheter faktiskt är ”dåliga nyheter” till att dåliga nyheter ibland är ”riktigt goda nyheter”.

Förvirrad? Du är inte ensam.

wysiwyg_image

Bakgrunden till denna utveckling finns i spekulationer om vad centralbankerna ska hitta på i nästa steg. Marknaden är som bekant framåtblickande. Med sämre statistik blir den pavloviska reaktionen från ledande centralbanksföreträdare att göra det man gör bäst: stötta marknaden både verbalt och genom att trycka nya pengar.

Det är ett spår som känns igen på marknaden. Den europeiska centralbanken (ECB) med chef Mario Draghi var tydlig på denna punkt vid det senaste räntemötet. Åtstramningen ska upphöra innan den ens hunnit börja. Europakonjunkturen är så bräcklig att inga räntehöjningar eller kvantitativa åtstramningar (QT) klaras av i nuläget.

Den amerikanska ekonomin är betydligt mer robust. Där har centralbanken stramat åt sedan i slutet på 2015. Men i spåren av börstumult i Q4 och en blekare konjunkturbild har Fed tagit ett steg tillbaka och genomfört en retorisk U-sväng i den framåtblickande delen av räntestyrningen. Vändningen har lättat på stressen i den globala dollarlikviditeten.

Samtidigt har centralbanken i Kina sjösatt massiva stimulanser. Enligt vissa bedömare har dessa åtgärder fått önskad effekt och stabiliserat det fria fallet i kinesisk industrisektor. Det finns allvarliga kreditproblem i Kina som måste adresseras förr eller senare, men just nu maskerar nya krediter symptomen och den kinesiska börsen har avancerat starkt i år.

Med det sagt, över till veckans förändringar

Wihlborgs Fastigheter

 • Vi väljer att sälja av hela innehavet i favoriten och största innehavet Wihlborgs Fastigheter till kurs 125 kronor
 • Aktien har utvecklats utomordentligt starkt och infriat våra höjda riktkurser flera gånger
 • Efter rusningen börjar luften bli tunn på dessa nivåer och en paus ligger i korten
 • Värderingen har kommit upp och EK/aktie ligger på 101 kronor (P/BV 1,24)
 • Värderingsnivån är i linje med sektorn och historiska snitt, men är inget fynd längre. Särskilt med tanke på att konjunkturen har avmattats i Sverige och givet att de lågt hängande frukterna på värdeförändringssidan av fastighetsbeståndet är tagna
 • Samtidigt är likviditeten i aktien tunn, vilket gör att tvära kast snabbt kan inträffa
 • I grund och botten gillar vi fortfarande bolaget även efter att investeringstesen infriats
 • Wihlborgs är också en jättefin långsiktigt sparaktie som passar de flesta aktiesparare
 • Men ur ett kortsiktigt och taktiskt aktieperspektiv, väljer vi att göra en exit ur aktien
 • Avkastningen på placeringen uppgår till 27,2 procent och 26 914 kronor
 • Likviden läggs i kassan i väntan på nya placeringar
wysiwyg_image

Halvårsgrafen i Wihlborgs.

Swedbank

 • Vi väljer att sälja av hälften av innehavet i Swedbank på kurs 179,50 kronor inför att den externa penningtvättsrapporten presenteras på fredag
 • Situationen är alltjämt svårbedömd och ny information tillkommer löpande
 • Osäkerheten gör att vi väljer att hyvla på positionen och invänta rapporten
 • Avkastningen på placeringen uppgår till -8,4 procent och -4 067 kronor
 • Likviden läggs i kassan i väntan på nya placeringar

Övriga händelser bland portföljbolagen

Husqvarna

I måndags satt vi och studerade kursgrafen och noterade att aktien "somnat" och inte alls hängt med index senaste veckan, utan att någon ny info kommit marknaden tillhanda. Diskussion fördes därför huruvida det borde ses som ett kortsiktigt bra läge att öka på positionen eller inte, då vi inte tyckte spreaden kändes rationell. Någon möjlighet att exekvera på detta finns dock inte längre då aktien idag fått rejäl fart och stängt gapet mot index i den korta grafen. Vi behåller innehavet intakt.

wysiwyg_image

Husqvarna-aktien gul linje, OMXS30 lila linje, månadsgraf.

Humana

Vi noterar att SEB ökat sitt innehav i Humana till 6,13 procent av kapital och röster. De ägde 1,6 % av kapitalet så sent som vid årsskiftet men är nu femte största ägare i Humana efter Impilo, Air Syndication, Incentive och Nordea Fonder, enligt Holdings. Positivt för momentum i aktien.

Vi såg en rejäl volymstapel vid den snabba nedgången ner till 64 kronor i spåren av den placing som gjordes. Sedan har aktien repat sig, brutit motståndet vid 70 kronor två gånger och då volymerna dessutom har varit relativt höga sett till historiken stärker det vår tro på att aktien kan etablera sig över 70-kronorsnivån.

wysiwyg_image

Halvårsgrafen i Humana med aktiekursen ovantill och volymstaplar nedantill.

Slutligen noterar vi att Investor noterat nya ATH och att Avanza idag onsdag handlas exklusive utdelning, 10,50 kronor per aktie.

Portföljen i sin helhet finner ni här

wysiwyg_image

Lyssna även på vår podcast här

Om Korta Portföljen

Aktiespararens kortsiktiga portfölj förvaltas av Aktiespararnas två analytiker Carl-Henrik Söderberg och Christoffer Ahnemark.

Portföljen är fiktiv och syftet med portföljen är att ge inspiration till spännande börsaffärer för Aktiespararnas medlemmar. Placeringshorisonten är vanligen en till sex månader, men horisonten kan variera från fall till fall. Målet med portföljen är främst att generera alpha (riskjusterad överavkastning gentemot jämförelseindex).

Investeringsmandatet är brett i portföljen, vilket innebär att analytikerna får använda sig av en rad finansiella instrument för att öka den potentiella uppsidan eller minimera nedsidan i portföljen. I huvudsak sker dock placeringarna i bolag och andra instrument som har analyserats i tidningen Aktiespararen.

Portföljuppdatering sker varje torsdag på Aktiespararnas hemsida och på Korta Portföljens Twitterkonto. Vid särskilda händelser på marknaden kan portföljen uppdateras oftare.

Korta Portföljen finns nu även på Instagram och ni följer kontot här

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.