Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-09-14

POLITIK: LÖFVENS TAL "MEST DIVERSEBUTIK UTAN FOKUS" – (M)

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Statsminister Stefan Löfvens sista regeringsförklaring fick mest kritik från partiledare från andra partier, men också lite beröm.

Det framgick när de frågades ut av SVT:s Mats Knutson efter riksdagens öppnande på tisdagen.

Ulf Kristersson, Moderaternas ledare, sade att han tyckte det var bra att Löfven framhöll att EU är Sveriges viktigaste säkerhetspolitiska arena och att han tog avstånd från antisemitismen.

"Annars var det mest diversebutik utan fokus", sade Ulf Kristersson.

Moderatledaren noterade att regeringen säger att de har fyra prioriteringar (jobben, trygghet, klimatet, välfärden), men sade att "utvecklingen går åt fel håll på alla dessa fyra områden".

Moderaternas främsta prioriteringar är kriminaliteten, långtidsarbetslösheten och klimatet, enligt partiledaren.

Ulf Kristersson varnade för risken att vi får ett förlorat år där de viktiga reformerna får vänta ännu ett år.

Annie Lööf, Centerpartiets ledare, sade att det som var bra var att han "fullföljde januariavtalet i mångt och mycket".

"Det tycker jag hedrar honom, att han håller fast vid de punkterna", sade hon.

Lööf sade att om regeringen lägger en budget i mitten så fungerar den för flera partier.

På en fråga om hur Centern kommer att ställa sig i budgetomröstningen och statsministeromröstningen senare i höst svarade hon att det hänger väldigt mycket på regeringen och vad den väljer att göra de kommande månaderna. Hon ser det som två parallella processer.

Nooshi Dadgostar, Vänsterpartiets ledare, tyckte att regeringsförklaringen var "ganska talande" för hela Stefan Löfvens regeringstid – eftersom han gjort så många eftergifter till Centern och Liberalerna så blir hans svar "ganska svaga".

"En ny vänsterregering behöver verkligen gå en helt annan väg", sade hon.

Dadgostar sade att om regeringens budget ska gå igenom måste de lyssna på Vänsterpartiets väljare.

"Jag kan inte se till att det blir en viss budget eller inte, det är statsministerns ansvar att få igenom den", sade hon och tillade att de lägsta pensionerna måste höjas, karensdagen tas bort och den högre a-kassan under pandemin måste pandemin permanentas.

"Vi kommer att se på helheten, men om de här förslagen finns med så ökar chanserna betydligt", sade Nooshi Dadgostar.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson sade att han "saknade verklighetsförankring" i Stefan Löfvens regeringsförklaring.

Han upprepade samtidigt att han ser det som "ganska osannolikt" att hans parti ska rösta på Moderaternas budget om de inte fått vara med och förhandla om den.

Bland det viktigaste, enligt honom, är att skjuta till resurser till hela rättskedjan, kanske genom att skära ner biståndet lite.

Ebba Busch, Kristdemokraternas ledare, var "rejält förvånad" över att vården fick så lite utrymme i regeringsförklaringen.

Hon sade att det skulle kunna bli en väldigt spännande politisk höst, men att "det kommer att bli tråkigt ur väljarnas perspektiv" eftersom C och V sannolikt kommer att rösta för regeringens budget.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.