Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-09-15

POLITIK: (M) VILL SE "HÅLLBART" FÖRSÄKRINGSSYSTEM - KRISTERSSON

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Moderaterna föreslår inga försämringar av sjukförsäkringssystemet, utan "vi föreslår ett system som är hållbart".

Det sade Ulf Kristersson, Moderaternas partiledare, som svar på en fråga från Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar.

Kristersson hänvisade till ett uttalande från den förre S-ledare Göran Persson, som på sin tid konstaterade att "Vi kan inte ha så många sjukskrivna utan att det gröper ur välfärdssystemet".

Nooshi Dadgostar framhöll att Moderaterna vill "återinföra stupstocken", skärpa kontrollerna och införa ytterligare karensdagar samt spara 10 miljarder kronor på sjukförsäkringen.

Ulf Kristersson, som var socialförsäkringsminister i alliansregeringen, sade att tidsgränser är nödvändiga i alla system för att de som verkligen behöver hjälp ska få det.

"Jag är stolt över de reformer vi genomförde", sade Moderatledaren och tillade att "den politiker som säger inga gränser, inga regler" den kommer att riskera svensk välfärd.

Ulf Kristersson talade i sitt anförande om att Sverige nu har "en unik möjlighet att ta ledningen i den globala klimatomställningen".

Men han fick genast kritik från Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi för de klimatpolitiska förslag som Moderaterna i veckan presenterade.

Hon tyckte inte förslagen var "någon kioskvältare", "som att läsa Godot, inget händer", och ett uttryck för "symbolpolitik".

Ulf Kristersson svarade med att "verkligheten blir inte bättre om man skärper målen när man inte når upp till dem".

"Jag tror inte på den här klimatnationalismen som ni sysslar med", låt oss bli föregångare som kan inspirera andra, sade han.

"Varför bygger ni inte laddinfrastruktur så att alla de som vill köpa en elbil kan ladda sin bil?", frågade Ulf Kristersson Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi.

Tidigare i replikskiftet frågade Ulf Kristersson om Miljöpartiet "står kvar vid hotet att tvångsförvalta ännu mer skog".

"Det är lite ödets ironi att MP och EU nu har blivit det största hotet mot det svenska skogsbruket", sade han och tillade att han tror att det finns en stor majoritet i Sverige mot detta.

Liberalernas gruppledare i riksdagen, Johan Pehrson, frågade SD-ledaren Jimmie Åkesson hur de vill förbättra pensionerna.

Åkesson svarade att "det avgörande för oss är inte hur det sker, utan det är att de äldre får rimliga levnadsförhållanden, det kan ske på flera sätt". Han tycker dock inte det är ett bra förslag att höja arbetsgivaravgiften.

"Jag är öppen för att diskutera olika vägar framåt för detta. Det är en oerhört viktig fråga, inte minst med tanke på att vi får allt fler äldre", sade SD-ledaren.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.