Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-08-18

POLITIK: STORT REFORMBEHOV, STORT REFORMUTRYMME - SABUNI (L)

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Liberalerna ser inför höstens budgetförhandlingar med regeringen ett stort reformbehov, men också ett stort reformutrymme.

Det sade Nyamko Sabuni, Liberalernas partiledare, vid en presskonferens på tisdagen tillsammans med Mats Persson, partiets ekonomisk-politiske talesperson.

Oavsett hur utvecklingen för coronaviruset blir i höst behöver landets ekonomi återstartas, enligt Sabuni.

"Vi ser ett stort reformbehov, men också ett stort reformutrymme", sade hon.

Bland annat välfärden måste få tillskott för att beta av vårdskulden som byggts upp samtidigt som integrationsskulden måste minskas.

"Långsiktigt är fler i arbete svaret, bara detta kan skapa resurser till välfärden", enligt partiledaren.

På DN Debatt skrev de två partiföreträdarna på tisdagen att Liberalarena vill att statens budget för 2021 ska "fokusera på integration och skola, klimat och forskning samt en återstart som värnar både dagens och morgondagens jobb".

För att återstarta svensk ekonomi och stötta sysselsättningen vill Liberalerna sammantaget genomföra strategiska skattesänkningar på cirka 30 miljarder kronor på jobb, arbetsinkomster och företag.

Ett nytt besked i dag är att Liberalerna vill sänka arbetsgivaravgifterna för både unga upp till 21 år och de första anställda när små företag växer. Denna reform skulle kosta cirka 7 miljarder kronor.

Mats Persson noterade på pressträffen att även om det nu kommer in signaler om att botten är nådd så kommer vändningen från en oerhört låg nivå.

Han sade att utvecklingen i USA är "oerhört oroväckande" eftersom landet är en viktig handelspartner, men även utvecklingen i Latinamerika är ett stort orosmoment då många svenska tillverkningsföretag har verksamhet där.

Persson konstaterade att utvecklingen på den svenska arbetsmarknaden är mycket allvarlig och att jobben kommer att bli en stor och viktig fråga som i höst kommer att prägla samhällsdebatten.

"I och efter kriser riskerar arbetslösheten att bita sig fast", sade han, tillade att kriser får väldigt stora ekonomiska och sociala konsekvenser. Inte minst ungdomsarbetslösheten är oroande, eftersom ungdomar som inte får fäste på arbetsmarknaden riskerar att stå utanför under lång tid.

Enligt Mats Persson kommer det att behövas fortsatt krisstöd för flera branscher, kommuner och regioner, men det är ännu för tidigt att säga när och med hur mycket.

"En viktig lärdom från finanskrisen är att inte dra tillbaka krisstöden för tidigt", sade han.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.