Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2017-01-23

Politiskt fulspel sänke för Turkiet

wysiwyg_image

Trots det misslyckade statskuppförsöket är de politiska riskerna för höga i Turkiet. Därför säger vi pass, det finns bättre möjligheter på annat håll.

De senaste tio åren har svenska investerare åkt berg- och dalbana i Turkiet. En summering av de senaste tio åren på Borsa Istanbul – den turkiska börsen – visar en uppgång kring 40 procent mätt i svenska kronor. Resultatet är i linje med de övriga tillväxtmarknaderna som haft en likartad utveckling.

Den turkiska ekonomin har förutsättningar att utvecklas till en av de mer intressanta, givet sin strategiska position med ena benet i Asien och det andra i Europa. Befolkningen på 75 miljoner människor är till skillnad från i Europa ung, genomsnittsåldern är 29 år. Dessutom är den välutbildad. De senaste åren har också en del aspekter börjat gå i rätt riktning för Turkiet. Ekonomin går bra och väntas växa med runt 4 procent i år och underskottet i bytesbalansen halverades under 2015.

De senaste fyra åren har dock den turkiska liran försvagats kraftigt. Dels på grund av ett oroligare geo­politiskt klimat i regionen. Dessutom till följd av ett svagare sentiment – det vill säga ekonomiskt klimat och känslighet på marknaden – för tillväxtmarknaderna som grupp. Det har i sin tur satt negativa spår på landets skuldbörda. Å andra sidan har den svaga valutan och de förbättrade statsfinanserna satt Turkiet i en sits där ekonomin är mindre känslig för ett stigande globalt ränteklimat samtidigt som landets viktiga exportsektor hamnat i en gynnsam position.

wysiwyg_image

Anledningen till den något tröga börsutvecklingen är snarare politisk än ekonomisk. De senaste åren har terrorattackerna blivit intensivare, polariseringen i samhället djupare och successivt har kontroller och balanser som upprätthåller den turkiska demokratin och det sekulariserade samhället vittrat sönder.

Missnöjet över den politiska riktningen tog sig uttryck natten till den 15 juli. Då försökte en mindre fraktion ur militären att ta död på landets president, Recep Tayyip Erdogan, och störta den politiska ledningen i ett statskuppförsök. Militärens strategi var dock både forcerad och långt ifrån tillräckligt välplanerad. Tidigt under morgonen, ett par timmar efter att militären tagit över den statliga tv-kanalen TRT, orkade soldaterna inte längre, sträckte upp sina händer och kapitulerade.

Hårda straff väntar dem som ställde sig bakom det i ordningen femte kuppförsöket i Turkiets historia. Men den mest intressanta frågan ur ett investerarperspektiv är inte vilken dom rättsväsendet fäller, utan hur presidenten väljer att hantera den politiska arenan. Ska man vara krass var kuppförsöket bokstavligt talat ett praktmässigt och helt tondövt generalfel givet AKP:s och Erdogans starka stöd bland folket. Sannolikt har det stödet nu ökat.

Efter att dammet lagt sig står presidenten med två alternativ: Antingen försöker Erdogan nå konsensus mellan AKP och oppositionen, vilket i sig skulle stärka hans legitimitet som politisk ledare. Mer sannolikt är att Erdogan försöker kapitalisera på den politiska instabiliteten till ett tidigarelagt parlamentsval.

Vid det senaste parlamentsvalet vann AKP en jordskredsseger och tog hem 49,5 procent av rösterna. Samtidigt är ledarskapet i flera av oppositionspartierna svagt. Skulle ett nyval utlysas i närtid är det stor risk att flera oppositionspartier, däribland Demokratiska Folkpartiet (HDP) och Nationalistiska Rörelsepartiet (MHP) trillar under den så viktiga tioprocentsspärren. Redan vid valet i fjol var det nära då parterna fick 10,7 respektive 11,9 procent av rösterna. Skulle två av fem partier försvinna från den politiska arenan finns stora möjligheter att Erdogans AKP får en supermajoritet i parlamentet. Han kan då påkalla en folkomröstning för en helomgörning av konstitutionen. Redan i fjol gick Erdogan ut och påtalade att konstitutionen är omodern, för detaljstyrd och borde göras om i sin helhet.

Detta hade inte varit möjligt för sex månader sedan, folket var trötta på de politiska turerna och AKP hade förmodligen gjort mer skada än nytta. Men det misslyckade statskuppförsöket ger å andra sidan Erdogan det momentum han behöver för att motivera folket att bege sig till valurnorna.

Skulle AKP få supermajoritet medför det en politisk klarhet som marknaden förmodligen ställer sig positiv till. Problemet är att polariseringen och stödet för kurdiska separatister då fortsätter att öka med fortsatt hög volatilitet som följd. Det blir ”business as usual”, fast bara lite mer. Det perfekta scenariot vore att Erdogan i stället agerade för landets bästa och uteslöt nyval de närmaste året och ställde sig bakom en gemensam diskussion för en ny konstitution. Det skulle lugna marknaden och ingjuta nytt mod till de som börjat tvivla. Det är däremot en riktig högoddsare.

Mitt i detta politiska inferno vänder vi oss mot börsen. Den finanstunga Borsa Istanbul ger i nuläget en bra riskpremie med multiplar i trakterna kring marknadens sjuårslägsta och värderas till nio gånger årets vinster, vilket ger en rabatt runt 30 procent relativt andra tillväxtmarknader. Samtidigt väntas den samlade vinsttillväxten landa på 17 procent i år och bolagen ger en genomsnittlig direktavkastning kring 3,5 procent. Kombinationen av låg värdering, hög vinsttillväxt och direktavkastning gör att det vid den första anblicken ser intressant ut.

wysiwyg_image

På det stora hela väger ändå riskerna över. För hur man än vrider sitt resonemang kommer turkiska tillgångar en tid framåt vara sammanflätade med utvecklingen på den politiska arenan. Volatiliteten kommer att vara fortsatt hög i takt med att det politiska nyhetsflödet får tolkningsföreträde. Har man inte nerverna på rätt plats lär det bli en känsloladdad resa.

Med det sagt tycker vi att det finns andra, mer attraktiva alternativ. Givet att oljepriset inte fullständigt rasar i backen igen ser vi allt fler anledningar till att den ryska aktiemarknaden ånyo börjar se allt mer intressant ut. Mer om detta skriver vi senare i år. 

Författare Aron Sigblad

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.