Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2018-03-08

Positiv börsöppning

Stockholmsbörsen väntas stiga i öppningen efter en återhämtning i USA och stigande kurser på asiatiska börser det senaste dygnet.

Asienbörserna fick stöd av minskad oro för potentiellt handelskrig efter föreslagna tullar i USA förra veckan. I Japan gav stark konjunkturstatistik stöd.

Vid 8.30-tiden indikerade IG:s förhandel en uppgång med 0,2 procent för Stockholmsbörsens OMXS30-index. Tyska DAX-terminen var 0,2 procent högre.

New York-börserna klättrade och stängde högre än onsdagens lägsta nivåer. S&P 500 stängde alltjämt oförändrad medan Nasdaq Composite var upp med 0,3 procent. Teknikaktier var generellt den starkaste sektorn i USA under onsdagen Facebook och Alphabet f.

En viss oro spreds efter tillkännagivandet av att Gary Cohn avgår, Donald Trumps ekonomirådgivare. Gary Cohn har varit mycket kritisk mot president Trumps beslut att införa tullar på stål och aluminium.

Företrädare för Vita huset har försökt att tona ned presidentens budskap något gällande protektionism och talat om att vissa länder skulle kunna undantas.

Trump-administrationen meddelade på onsdagen att Kanada och Mexiko initialt kommer att få undantag från stål- och aluminiumtullarna. Om länderna inte lyckas förhandla fram ett uppdaterat Nafta-avtal med USA kommer de dock omfattas av tullarna. Det sade Vita husets handelsrådgivare Peter Navarro på onsdagen, rapporterat av Bloomberg News.

Kina som är en central del i uppkomsten till tullarna har även kommit med en replik. "Om det bryter ut ett handelskrig med USA kommer Kina med ett nödvändigt svar. Ett sådant krig skulle dock bara skada alla inblandade." Det sade Kinas utrikesminister Wang Yi på torsdagen, rapporterat av Reuters.

På svensk mark har Svensk Handel redovisat Stil-siffror som visar att försäljningen av kläder i fysiska butiker minskade med 9,4 procent i februari jämfört med samma månad förra året. "Månaden ligger inklämd mellan vinterns slutreor och en vårförsäljning som inte kommit igång. Det gör februari till den minsta försäljningsmånaden som också ger låga marginaler" säger Mikael Sandström, branschordförande för Svensk Handel Stil.

Marknaden lär i övrigt rikta blickarna mot ett nytt ECB-möte. ECB-chefen Mario Draghi håller pressträff under eftermiddagen efter räntebesked. Fokus väntas ligga på den framåtliggande guidningen då både räntor och ekonomiska stimulerings-program kvarstå likt tidigare. "Vi tror att frågestunden kommer betona att det blir bättre och att det implicit innebär att graden av penningpolitisk ackommodering kan minska", skriver Morgan Stanley i en kommentar.

Bland företagsnyheter var det tunt men bilsäkerhetsbolaget Autoliv har fått i uppdrag att utveckla ett förarassistans system åt kinesiska Geely.

Rekommendationer:

Den amerikanska investmentbanken Goldman Sachs har gjort en genomgång av svenska banker och sänkt riktkurserna för Nordea, SEB och SHB med fortsatt rekommendation neutral. Swedbank fick sänkt rekommendation till neutral från tidigare köp.

SEB har återupptagit bevakningen av Saab med en köprekommendation och riktkursen 465 kronor. Aktien stängde på 365:40 kronor under tisdagen.

Affärsvärlden rekommenderar köp i Kopparbergs Bryggeri som anses fått för mycket stryk på grund av motgångar sedan beskedet om Brexit och efterföljande valutamotvind. Svackan ger ett bra ingångsläge menar tidningen.

Även AQ Group rekommenderas för köp då nedgången efter bokslutet ses som en överreaktion uppger tidningen.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.