Du är här

2017-09-27

Positiv start

Stockholmsbörsen inledde onsdagen med ett lätt stigande index i likhet med utvecklingen på de större marknaderna i Europa. Om utvecklingen står sig blir det åttonde handelsdagen i följd som Stockholm stiger.

Vid 10-tiden var storbolagsindexet OMXS30 upp med 0,4 procent till nivån 1.617 samtidigt som de ledande börserna på kontinenten noterades kring 0,2 till 0,5 procent högre. Omsättningen på Stockholmsbörsen låg på 2,8 miljarder kronor.

Rekommendationsändringar satte tydliga spår i kurslistorna. Skanska steg 2,6 procent till drygt 185 kronor efter att Carnegie höjt byggbolaget till köp från behåll med en ny riktkurs på 220 kronor.

I motsatt del av OMXS30 placerade sig Electrolux med ett tapp på 2,8 procent. Goldman Sachs har sänkt sin rekommendation till neutral (köp).

Ica och Axfood noterade bägge nedgångar kring 5 procent efter att SEB Equities sänkt sina rekommendationer för dagligvarubolagen till sälj från behåll.

Coop blir allt bättre, och utmanare som Lidl ökar sina tillväxtambitioner och får högre och högre anseende bland allt mer lojala svenska kunder. Därmed är den exceptionellt höga lönsamheten i både Ica och Axfood hotad, och kan komma att normaliseras inom kort, skriver SEB.

Thule, som i förra veckan höjde sitt marginalmål, avancerade 4,4 procent till 174 kronor. Jefferies har höjt sin rekommendation köp från behåll med nya riktkursen 200 kronor.

Starbreeze var 8 procent ner efter att bolagets senaste större spellansering, pc-versionen av spelet "Raid: World War II", fått ett ljummet mottagande. Efter lanseringen på tisdagen pendlade spelet länge mellan platserna 30 och 40 på den digitala distributörsplattformen Steams globala topplista. Nu på onsdagsförmiddagen ligger det på plats 126.

Inom samma sektor steg det First North-noterade finländska spelbolaget Nitro Games med 12 procent. Nitro har tecknat ett avtal med Netmarble Games om att lansera sitt mobilspel Medals of War på arabiska och turkiska under det fjärde kvartalet 2017.

Makro:

- USA: order varaktiga varor augusti kl 14.30

- USA: kontrakterade husköp augusti kl 16.00

- USA: oljelager (DOE), veckostatistik kl 16.30

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.