Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-04-27

Positiva tongångar från Powercells årsstämma

Bränslecellsföretaget Powercell Sweden AB höll bolagsstämma den 24 april på Chalmers i Göteborg inför ett fåtal väl utspridda aktieägare.

Powercell som har haft en mycket positiv tid på börsen, även beaktat av covid-19 och att det har varit insynsförsäljningar.

Powercell gjorde för första gången en vinst på 448 miljoner kronor. Affären med Bosch bidrog till att bolaget erhöll en uppfront betalning på 50 miljoner Euro, vilket är till ekonomisk fördel i detta rådande läge.      

VD Per Wassén höll ett kortare anförande med avstamp i bolagets utveckling av de olika produkter för marint, transport och stationärt bruk, med exempel på samarbeten inom de olika segmenten. Det nämndes särskilt ett projekt för stationärt bruk, där producerad el med sol och vind omvandlas till vätgas, för att därefter lagras ned i bolagets PS-5 system, även inkluderar multipla system. För att återigen omvandlas till el, då sol och vind inte kan producera. Powercell har en pågående test i Vårgårda med solpaneler ihop med PS-5 system som lagringskälla.      

Aktiespararnas representant frågade om det nyss ingående samarbetet mellan Daimler och Volvo, avseende bränsleceller om det är positivt eller negativt för Powercell?

Info: Volvo har köpt in sig med motsvarande 6,5 miljarder kronor i ett gemensamt bolag, där Daimler placerar sitt befintliga arbete med bränsleceller i.

VD Per Wassén förvånades av att de två största konkurrenterna gör en gemensam satsning, där Volvo AB kunde gjort det enkelt för sig, genom att kontakta Powercell som endast ligger några kilometer bort. VD:n ansåg annars att det var positivt och befäster bränslecellstekniken. Då Volvo tidigare varit fokuserad på eldrift, där de sannolikt börjar inse dess problem med vikt, infrastruktur och laddningstid, jämfört med att det endast tar tio minuter att tanka en lastbil med vätgas. Detta samarbete kommer troligen att innebära ett ökat intresse för utbyggnad av tankstationer med vätgas. I övrigt är det omöjligt att besvara, om de kommer att bygga vidare på autostack industriprojekt, där Powercell är delaktig i, eller ett bygga ett helt eget system.

Några fördröjningar i intresset för bränsleceller, med tanke på raset i oljepriset såg han inte som ett hot, då utvecklingsarbetet inte fördröjdes utan snarast tog fart efter finanskrisen då oljepriset rasade. Vätgas ingår även i den Green-deal som ingår i EU. 

Angående covid-19, märkte Powercell en viss påverkan då Kina var nedstängt, men att de nu har dragit igång verksamheten där igen. I övrigt har bolaget ett antal utvecklingsprojekt i Göteborg, som rullar på och har därför inte behövts genomföra några permitteringar. Vad som händer i Q3 och framåt kan de i likhet med övriga företag inte ge något svar på i dagsläget.                                  

Övrigt påtalades från Aktiespararna att det var olyckligt att Q1 2020 inte offentliggörs förrän den 8 maj och inte innan stämman, därav presenterades inte några siffror för Q1 2020.

Stämman beslutade om nyval av Uwe Hillman, Riku Peka Hägg och Annette Malm jämte omval av Dirk De Boever, Helen Fasth Gillstedt, Magnus Jonsson, Göran Linder och Magnus Jonsson.  

Därtill beslutades om höjning av arvode till styrelse med hänvisning till en mer marknadsanpassad ersättning i nivå med likvärdiga bolag, enligt valberedningen.

Bolagsbevakare: Mikael Briland

Författare Bolagsbevakningen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.