Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-08-29

Premiär för Sparspanarna: Så hittar du inspirationen

wysiwyg_image

Det är viktigt att ha mål med sitt sparande – men också att kunna unna sig något ibland. I första avsnittet av Sparspanarna lyfts betydelsen av inspiration och balans fram.

Sparspanarna är namnet på Aktiespararnas nya podcast. Aktiespararens reporter och redaktör David Flatbacke-Karlsson och Ung Privatekonomis verksamhetschef Elin Agorelius kommer i avsnitten att bjuda på kloka råd, inspiration och spännande diskussioner med gäster.

Målsättningen är att fler personer ska få upp ögonen för en sund privatekonomi och att vilja börja spara långsiktigt i aktier och fonder genom olika teman i etern.

I det första avsnittet, som släpps i samband med att det åttonde numret av Aktiespararen för året är i full gång att nå organisationens medlemmar, diskuteras olika sätt att hitta motivation för att lägga undan och placera pengar efter semestern. Men även betydelsen av att ha en balans i sitt agerande.

 – Var ärlig och snäll mot dig själv och bli inte dumsnål. Hitta en realistisk nivå och din inspiration. Du kan ha den där drömresan som ett mål, säger Elin Agorelius, som är expert på privatekonomiska frågor, för att nämna ett exempel.

Det är inte ovanligt att personer, i alla fall i lite yngre ålder, går från att studera till att hoppa på sitt första, riktiga heltidsjobb efter en avslutad sommar.

– Ett misstag som många gör är att utgifterna ökar lika mycket som inkomsterna. Då blir det ändå inte mer pengar över.

Ett annat tips är att se över hur sina banktransaktioner är utformade.

 – Då får du verkligen en bild av vad du lägger dina pengar på. Du kan spara en hel del på att ta med dig en termos i stället för att köpa en take away-kaffe på 7-Eleven.

När det kommer till att börja investera sina pengar i värdepapper är ”10-procentsregeln”, att lägga undan ett så stort belopp av sin lön och att göra det konsekvent via insättning på Autogiro hos en bank eller nätmäklare, en bra idé kring en riktlinje att använda sig av.

Det behöver inte vara svårt att komma igång med sitt sparande.

– Som ny sparare är det en bra start att titta på aktiefonder och investmentbolag, anser Elin Agorelius.

Sparspanarna kommer att släppas ett par gånger om året och blir ett komplement till Aktiepodden och Ekonomiska Klubben i Aktiespararnas podcastportfölj.

SE ÄVEN: Här är en samlingssida för Aktiespararnas podcaster

FAKTA

Fem tips för att komma igång och hålla sparlågan uppe

  1. Hitta en realistisk nivå.
  2. Finn din just din egen inspiration.
  3. Försök att inte öka utgifterna onödigt mycket mer än din inkomst förändras.
  4. Besök Aktiespararnas, Unga Aktiesparares och Ung Privatekonomis webbplatser för att lära dig mer och få ytterligare kunskap.
  5. Kom ihåg att ha kul.

Lyssna på avsnittet här nedan: