Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-07-17

PROBI: NYTT TILLVÄXTMÅL MOTSVARAR ÅRLIG TILLVÄXT PÅ 10-15% - VD

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Probis nya tillväxtmål, där omsättningen ska fördubblas under en period på 5 till 7 år, motsvarar en årlig tillväxttakt på 10-15 procent.

Det sade Probis vd Tom Rönnlund under fredagens telefonkonferens.

Den organiska tillväxten ska enligt bolagets planer ligga på över 7 procent. Därtill ska bolaget utvärdera förvärv och partnerskap.

I en presentation över probiotikamarknaden väntas den genomsnittliga marknadstillväxten ligga på 4 procent för perioden 2019 till 2024. Bedömningen grundar sig på Global Probiotics Market Insight från Euromonitor i december 2019.

Kina väntas tillsammans med Australien vara de länder som framöver kommer att visa högst marknadstillväxt.

Medan Probis närvaro på den kinesiska marknaden är relativt begränsad är bolaget redan väletablerade på marknaden i Australien genom partners.

På en fråga från Nyhetsbyrån Direkt om Probi har planer på att öka sin närvaro i de berörda regionerna på kort till medellång sikt svarar Tom Rönnlund att han även bedömer att det finns andra intressanta regioner än Kina och Australien. Han nämner dock att Probi ökar sina resurser för att ta del av tillväxten i Kina.

Ett annat tillväxtområde som Probis vd nämner under presentationen är e-handel. Tom Rönnlund vill däremot inte avslöja hur stor del av försäljningen som kommer från e-handel i dag.

"Det är ett växande segment för oss", säger Tom Rönnlund under telefonkonferensen.

När det gäller e-handel uppger Tom Rönnlund att USA har kommit längre än regionen EMEA och han påtalar möjligheterna med samarbeten inom e-handel.

I samband med rapporten för det andra kvartalet presenterade Probi förutom sitt tillväxtmål även ett marginalmål där ebitda-marginalen ska uppgå till, eller överstiga, 29 procent på årsbasis. Det innebär en höjning från det tidigare målet om att ebitda-marginalen skulle överstiga 20 procent.

Det historiska målet för omsättningstillväxten var att tillväxten skulle vara över marknadstillväxten.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.