Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-10-27

PROFOTO: ÖPPNADE SAMHÄLLEN DROG UPP TILLVÄXTEN 3 KV

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Det tredje kvartalet har tidigare, under mer normala omständigheter, varit ett något svagare kvartal för Profoto men i år är det tydligt att öppnandet av våra samhällen gett en fortsatt fin tillväxt för bolaget.

Det skriver vd Anders Hedebark i delårsrapporten.

"I takt med att restriktioner lyfts och länder öppnas upp ökar också efterfrågan på professionell fotografering, vilket i sin tur driver efterfrågan på professionell ljussättning", skriver vd.

Aktiviteter som resor, bröllop och kommersiell fotografering styr den bakomliggande efterfrågan för ljussättning för professionell fotografering. Sådana aktiviteter har under det tredje kvartalet kunnat påbörjas eller åtminstone börjat planeras i Europa och USA.

"Det betyder att återförsäljare och uthyrningsföretag varit mer optimistiska och börjat beställa mer. Huruvida detta till del är en lageruppbyggnad i nästa led eller kommer att generera fortsatt vidareförsäljning är i dagsläget svårt att sia om", påpekar Profoto-chefen.

Han skriver också att det såg lite olika i kvartalet för Profoto beroende på geografisk region. I USA fortsatte aktiviteterna att öka, vilket bolaget såg redan i det andra kvartalet.

"I Europa var det nu i det tredje kvartalet som vi äntligen såg en återgång till öppna samhällen och därmed en god tillväxt för oss. APAC fortsatte att vara annorlunda, där till exempel Japan varit under hårda restriktioner vilket dock förhoppningsvis kommer att ändras framöver", anger vd.

Han pekar också på en oro, precis som många för andra, för hur leveranskedjorna och komponentbristerna ska påverka bolaget. Än så länge har effekter av detta varit begränsade och kunnat hanteras av Profoto, enligt rapporten.

Profoto, som säljer ljussättningslösningar till professionella fotografer, ökade sin nettoomsättning med 50 procent till 189 miljoner kronor i tredje kvartalet. Rörelseresultatet förbättrades till 58 miljoner kronor (-48).
Författare Direkt-SE