Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-08-04

PROGNOS: HISTORISKT STORT BNP-TAPP OM -7,6% 2 KV JMF 1 KV (OMS)

(Sändes första gången den 31/7)

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) SCB:s BNP-indikator kommer att visa att BNP sjönk kraftigt under det andra kvartalet. BNP-tappet förutsätts ha varit historiskt stort i kvartalet till följd av coronavirusets ekonomiska inverkan. Fokus ligger dock på takten i återhämtningen snarare än hur stort det ekonomiska tappet var i det andra kvartalet.

Enligt Infronts prognosenkät väntas Sveriges BNP ha minskat med 7,6 procent under det andra kvartalet jämfört med närmast föregående kvartal. Förväntningarna spänner mellan en nedgång på 4,0 och 9,0 procent med en median på -8,0 procent.

Riksbanken väntade sig en BNP-nedgång om 8,8 procent i det andra kvartalet, enligt den senaste prognosen.

I det första kvartalet steg överraskande BNP en aning. Ökningen var 0,1 procent mot kvartalet före.

SEB, som räknar med ett tapp på cirka 8 procent mot det första kvartalet, påpekar att det svenska BNP-fallet under det första halvåret endast förefaller ha varit omkring hälften av de reträtter som skönjts i euroområdet och USA.

"BNP kommer högst troligen att börja återhämta sig i det tredje kvartalet men styrkan i uppgången är fortsatt osäker", skriver SEB.

I det andra kvartalet väntas inte minst export och hushållskonsumtionen ha fallit tungt, tror SEB.

"Även om detaljhandelsförsäljningen har varit stabil i det andra kvartalet är det troligt att hushållskonsumtionen som helhet registrerat en rekordstor nedgång i det andra kvartalet till följd av den bredbaserade tjänstenedgången", skriver SEB.

Även om det svenska BNP-tappet förefaller ha varit något mindre rejält i det andra kvartalet än vissa andra länders är det enligt Nordea "för tidigt att säga om den svenska ekonomin har tjänat på de relativt milda restriktionerna".

"Fallet i det andra kvartalet är relevant, men än mer viktigt är hur återhämtningen kommer att se ut", skriver Nordea som likt SEB har svårt att bedöma hur stark återhämtningen är.

Även Nordea väntar sig en bredbaserad nedgång i det andra kvartalet och att varuexporten minskade med tvåsiffrigt antal procent. BNP-tappet bedöms av den nordiska storbanken ha varit 8,5 procent mot det första kvartalet. Nordea ser balanserade risker mot deras prognos för det andra kvartalet.

Håller sig tappet i det andra kvartalet till omkring 8 procent bedömer SEB att det innebär att genomsnittligt BNP-fall för helåret 2020 blir mindre än 5 procent.

SCB publicerar BNP-indikatorn för det andra kvartalet onsdagen den 5 augusti klockan 9.30.

Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.