Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-09-14

PROGNOS: KPIF-INFLATION PÅ RB:S MÅL I AUGUSTI – INFRONT (OMS)

(Sändes första gången den 10/9)

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) KPIF-inflationstakten väntas ha återvänt till nivåer runt Riksbankens 2-procentsmål i augusti, samtidigt som kärninflationen vände upp från den lägsta nivån på nära sju år i juli.

Det framgår av Infronts prognosenkät.

KPIF-inflationen väntas ha stigit till 2,0 procent i augusti från 1,7 procent i juli. KPIF-inflationen exklusive energi (KPIFXE) väntas samtidigt ha stigit till 1,0 procent från 0,5 procent.

Riksbankens prognoser i den penningpolitiska rapporten i början av juli antydde en KPIF-inflation på 1,4 procent i augusti och en KPIFXE-inflation på 1,0 procent.


Prognos jun (%) Infront Riksbanken jul Diff RB
==============================================================
KPI m/m 0,2 0,3
KPI y/y 1,7 1,3
KPIF m/m 0,2 0,3
KPIF y/y 2,0 1,4 1,7 0,5
KPIFXE, y/y 1,0 1,0 0,5 0,2
==============================================================

Diff RB anger hur mycket utfallet förra månaden avvek från Riksbankens prognos.


Stigande energipriser bidrog till att KPIF-inflationen kom in långt över Riksbankens prognos i juli och den trenden lär ha fortsatt i augusti, och med ett något större prognosfel för Riksbanken än i juli. Däremot väntas KPIFXE-inflationen nu komma in helt i linje med Riksbankens prognos.

"Energipriserna fortsatte upp i augusti. Effekten på KPIF:s tolvmånaderstal är nästan 1 procentenhet, vilket är betydligt mer än Riksbankens antaganden", skriver Torbjörn Isaksson, chefsanalytiker på Nordea, i ett marknadsbrev.

Han noterar samtidigt att prishöjningar på kläder och skor också lyfter KPIF i augusti, på såväl månads- som årsbasis. Matpriserna bedöms ha varit oförändrade under månaden, men det "står i kontrast till de prisfall som brukar noteras i augusti".

Beträffande vändningen uppåt för KPIFXE-inflationen påpekar SEB-ekonomerna Olle Holmgren och Marcus Widén att den till största delen kan förklaras av en vändning för de faktorer som pressade ner inflationstakten under sommaren.

"Den viktigaste faktorn är att den säsongsmässiga nedgången i priserna på internationella resor kommer ha en signifikant lägre effekt på totala KPI än normalt (på grund av lägre vikt)", skriver SEB-ekonomerna i ett kundbrev.

De räknar också med att priserna på resor också kommer att ha minskat mindre än normalt i augusti, detta efter att de stigit betydligt mindre än normalt tidigare i sommar. Därtill kommer baseffekter från den svaga prisutvecklingen i augusti 2020 bidra till en högre inflationstakt i augusti i år.

SCB publicerar KPI för augusti tisdagen den 14 september, klockan 9.30.Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.