Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-07-14

Promore Pharma beviljas patent för ropocamptide i USA

STOCKHOLM, 14 juli 2020 – Promore Pharma AB, ett svenskt biofarmaceutiskt utvecklingsbolag med fokus på terapeutiska peptider, meddelade idag att bolaget erhållit ett beviljat patent i USA för beredningsformen av läkemedelskandidaten ropocamptide (LL-37).

Promore Pharmas läkemedelskandidat ropocamptide utvecklas initialt för behandling av venösa bensår. Bolaget gjorde i maj 2020 en tilläggsansökan (continuation application) till ett tidigare beviljat patent hos det amerikanska patentverket (USPTO), vilket skyddar viktiga element av beredningsformen för rococamptide. Patentet har nu formellt beviljats och patenttiden sträcker sig till åtminstone 2034.

"Nu tar vi ytterligare ett steg i vårt strategiska arbete för att skapa ett långtgående immaterialrättsligt skydd för vårt innovativa förskrivningsläkemedel för behandling av kroniska sår", sade Jonas Ekblom, VD för Promore Pharma. "Sammantaget har vi nu ett starkt och långtgående patentskydd för ropocamptide på världens största läkemedelsmarknad, vilket förstås är av största vikt när läkemedlet når marknaden", fortsatte han.

Det bedöms finnas 13-18 miljoner patienter med kroniska, svårläkta sår på de traditionella läkemedelsmarknaderna, där venösa bensår utgör den största undergruppen. Venösa bensår är en stor utmaning för patienter och sjukvårdssystem eftersom de är vanligt förekommande, kostsamma att behandla, återkommande och kan bestå i månader och år. Standardbehandling utgörs av kompressionsbehandling och det finns idag inga godkända förskrivningsläkemedel för venösa bensår på de traditionella läkemedelsmarknaderna. Kostnaden för att behandla ett enda venöst bensår uppgår till över 10 000 USD för sjukvården. Bolaget bedömer därmed att behovet av kandidatläkemedlet är stort, från såväl patientens som sjukvårdens perspektiv.

För mer information


Jonas Ekblom, VD
Tel: [+46] 736 777 540
E-mail: jonas.ekblom@promorepharma.com

Jenni Björnulfson, CFO
Tel: [+46] 708 55 38 05
E-mail: jenni.bjornulfson@promorepharma.com

Promore Pharmas Certified Adviser är Redeye.
Tel: [+46] 8 121 576 90
E-mail: certifiedadviser@redeye.se

Promore Pharma i korthet


Promore Pharma är ett biofarmaceutiskt företag som utvecklar peptidbaserade läkemedelskandidater. Bolagets mål är att bli ett ledande bolag inom ärrbildning och sårvård genom att utveckla flera läkemedel till att bli de första i sitt slag på marknaden (First-in-Category) för behandlingsområden med mycket få förskrivningsprodukter och därmed stora medicinska behov. Promore Pharmas två projekt är i sen klinisk utvecklingsfas och har en mycket stark säkerhetsprofil eftersom de baseras på kroppsegna ämnen som administreras lokalt. Det ledande projektet ensereptide (PXL01), som utvecklas för att förebygga postoperativa adherenser (sammanväxningar) och ärrbildning, förbereds för kliniska fas III-studier på patienter som genomgår böjsenskirurgi i handen. Ropocamptide (LL-37), som utvecklas för att stimulera läkning av kroniska sår, genomgår en klinisk fas IIb-studie på patienter med svårläkta venösa bensår. Bolaget ser även goda möjligheter att utveckla läkemedelskandidaterna för andra angränsande behandlingsområden, såsom att förebygga ärrbildning på hud och adherenser vid andra typer av kirurgi samt behandling av diabetesfotsår. Bolaget är listat på Nasdaq First North Growth Market.

Om ropocapmtide (LL-37)


Ropocamptide baseras på en human antimikrobiell peptid, strukturellt härledd från den C-terminala delen av det humana antimikrobiella proteinet cathelicidin (hCAP18) och stimulerar flera celltyper i sårläkningsprocessen, inklusive keratinocyter och fibroblaster. I den fas IIa-studie som genomförts på patienter med venösa bensår visade ropocamptide i sin mest effektiva dos, en läkning av den relativa sårytan på över 75% efter en månads behandling, vilket indikerar en högre effekt än vad som rapporterats för någon annan behandling av kroniska sår. Inga allvarliga biverkningar som rapporterades i studien ansågs orsakas av försöksprodukten. Läkemedelskandidaten kan kombineras med den gängse sårvårdsbehandlingen och utföras av sjuksköterskor eller potentiellt av patienten själv. Utvecklingen av ropocamptide fokuserar initialt på venösa bensår men bolaget bedömer också att det finns god potential att utveckla ropocamptide även för diabetesfotsår.

Bifogade filer


Promore Pharma beviljas patent för ropocamptide i USA

Författare Promore Pharma

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.