Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-11-04

Publikt familjeföretag tar tillvara på kunskap

wysiwyg_image

STÄMMORAPPORT: Med nästan 65 procent av aktier och röster är grundarfamiljen Sjöström mycket dominerande i undersökningsföretaget Novus som definierar sig själva som ett kunskapsföretag. Mest känt är Novus förmodligen för att göra SVT:s Väljarbarometer vilken är den opinionsundersökning som under de senaste valen kommit närmast när det gäller att förutsäga valresultatet. Tack vare sina systematiska metodstudier påstår man sig kunna förvandla värdelöst vetande till värdefull kunskap.

Sjöström var namnet
Vill man få en tjänst hos Novus förefaller det underlätta om man heter Sjöström i efternamn, man rekryterar gärna inom familjekretsen vilket var uppe till diskussion under årsstämman på torsdagseftermiddagen. Dock förtjänar det att nämnas att styrelsen består av mycket erfarna personer, bl a professor Micael Dahlén som i dagarna blev den förste i Sverige att anställas av näthandelsbolaget Amazon

Inga förvärv i sikte?
Bolagets aktie handlas sedan 2007 på Spotlight, vilket öppnar möjligheten att betala förvärv med egna aktier, men något förvärv har man inte gjort och heller ingen nyemission sedan 2008. Vd Torbjörn Sjöström anser inte att någon av konkurrenterna är värd att köpa, men kanske kan det i framtiden bli aktuellt att köpa något teknikföretag som skulle kunna tillföra något i processerna. Vd uttryckte det som att det är lätt att upphandla datainsamling, men svårt att upphandla kunskap.

Valberedning
Ett första steg mot att skapa ett större inflytande för de mindre aktieägarna togs vid stämman då man tillsatte en informell valberedning som ska komma med förslag på kandidater till nästa årsstämma.

 

Bolagsbevakare: Leo Gillholm

Författare Bolagsbevakningen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.