Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-07-05

QuiaPEG: Proof-of-Concept uppnås med särläkemedelsprojektet QPG-1030 (peg-teduglutid)

QuiaPEG Pharmaceuticals Holding AB (publ) (”QuiaPEG”), presenterar idag positiva resultat från en preklinisk s.k. Proof-of-Concept studie av QPG-1030, en långtidsverkande, pegylerad prodrog baserad på teduglutid, för behandling av korttarmsyndrom eller short bowel syndrome (SBS). Studien visar att behandlingseffekten av QPG-1030 var signifikant förbättrad jämfört med det godkända läkemedlet teduglutid och likvärdig med apraglutid, en ny GLP-2-analog som genomgår klinisk prövning med dosering en gång per vecka för behandling av SBS.

”- Det är mycket uppmuntrande att vi i ytterligare ett läkemedelsprojekt kan bekräfta potentialen i plattformen Uni-Qleaver® med signifikanta effektdata på tarmtillväxt efter behandling med QPG-1030. Dessutom erhåller vi likvärdig effekt jämfört med apraglutid, en helt ny GLP-2-analog som är avsedd för veckovis dosering, vilket är något av ett best case scenario. Resultaten kommer ge oss en extra skjuts i pågående och kommande licensdiskussioner”, säger Marcus Bosson, verkställande direktör.
 
Den prekliniska studien, som genomfördes vid Gubra A/S i Danmark, utvärderade behandlingseffekten i råttor av QPG-1030 (peg-teduglutid) jämfört med det godkända läkemedlet teduglutid samt apraglutid, en GLP-2-analog som genomgår klinisk prövning med dosering en gång per vecka för behandling av SBS. Resultaten visade på en dosberoende och signifikant ökning av tarmtillväxten efter behandling med QPG-1030 jämfört med teduglutid. Behandlingseffekten var likvärdig med apraglutid.
 
Resultaten ligger helt i linje med den tidigare farmakokinetiska studien som visade att QPG-1030 gav en signifikant ökad exponering och förlängd eliminationshalveringstid jämfört med teduglutid. Detta innebär att bolaget har goda möjligheter att kunna utveckla en behandling för SBS med dosadministrering en gång per vecka, istället för varje dag som är fallet för teduglutid, det idag enda godkända läkemedlet för SBS.
 
QuiaPEG går nu vidare i utvecklingen av QPG-1030. Efter farmakokinetiska studier med upprepad dosering kommer toxikologi- och säkerhetsstudier att behöva genomföras innan det kliniska programmet kan starta.

”- Vi är nu definitivt med i matchen om att kunna bli en viktig spelare med ett långtidsverkande läkemedel för behandling av korttarmssyndrom, en indikation som beräknas vara värd ca USD 2 miljarder år 2030”, avslutar Marcus Bosson.
 

För ytterligare information kontakta:


Marcus Bosson
Verkställande direktör
Tel: +46 (0) 70 693 12 53
E-mail: marcus.bosson@quiapeg.com 

Om QuiaPEG Pharmaceuticals Holding AB


QuiaPEG Pharmaceuticals Holding AB är ett utvecklingsbolag för läkemedel baserat på en patenterad drug delivery-plattform, Uni-Qleaver®. Bolaget utvecklar förbättrade och patenterbara former av läkemedel under utveckling eller som redan godkänts av läkemedelsmyndigheter. Dessa förfinade och bättre former av läkemedel bygger på Bolagets unika och patenterade teknologiplattform. Bolaget är listat på Nasdaq First North Growth Market (ticker: QUIA). FNCA Sweden AB, +46(0)8-528 00 399 info@fnca.se, är bolagets Certified Adviser. För ytterligare information, vänligen besök www.quiapeg.com.

Om QPG-1030


QPG-1030, pegylerat teduglutid, är utvecklad med hjälp av QuiaPEGs patentskyddade teknologiplattform Uni-Qleaver® avsedd för utveckling av s.k. biobetters, förbättrade versioner av redan godkända och beprövade läkemedel. QPG-1030 är en prodrog, vilket betyder att teduglutid är biologiskt inaktiv när den är pegylerad men återfår sin aktivitet när den frisätts i kroppen över tid. Detta möjliggör längre doseringsintervall och kan också ge förbättringar avseende klinisk effekt och biverkningsprofil. Prodroger av redan godkända läkemedel kan under vissa förutsättningar erhålla marknadsgodkännande baserat på ett mer begränsat utvecklingsprogram vilket kan spara tid och pengar. QPG-1030 är avsedd att administreras genom injektion i underhuden en gång per vecka.

Om GLP-2 marknaden och teduglutid


Den globala marknaden för SBS (GLP-2) uppskattades vara värd ca US$ 568 miljoner under 2019 och förväntas växa kraftigt och uppgå till ca US$ 2 miljarder 2030 (VectivBio corporate presentation May 2021, https://ir.vectivbio.com/events-and-presentations).
 
Teduglutid är ett godkänt läkemedel som säljs under varumärkena Revestive® (EU) och Gattex® (USA). Det är en glukagonliknande peptid-2 (GLP-2) analog som är avsedd för behandling av patienter i åldern 1 år och äldre med korttarmsyndrom eller Short Bowel Syndrome (SBS). Läkemedlet marknadsförs idag av Takeda. Marknaden för SBS förväntas växa kraftigt genom att kunskaperna om syndromets patofysiologi har ökat samtidigt som behandlingsmöjligheterna förbättras.

Om korttarmsyndrom (SBS)


Korttarmsyndrom (SBS, eller helt enkelt kort tarm) är en malabsorptionsstörning orsakad av brist på funktionell tunntarm. Det främsta symptomet är diarré, vilket kan leda till uttorkning, undernäring och viktminskning. Sjukdomen kan leda till blodbrist och njursten. De flesta fall uppkommer efter kirurgiskt avlägsnande av större delar av tunntarmen, exempelvis som en följd av inflammatorisk tarmsjukdom hos vuxna eller nekrotiserande enterokolit hos små barn. Andra typer av tunntarmsskador eller medfödda tarmdefekter kan också orsaka SBS. Behandlingen innefattar specifika dieter, medicinering eller kirurgi. Ibland behövs näring tillföras intravenöst, genom så kallad parenteral nutrition.
 
Det beräknas inträffa cirka tre fall av SBS per miljon människor varje år. I USA har omkring 15 000 personer tillståndet. SBS klassificeras som en sällsynt sjukdom av Europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA.

Denna information är sådan information som QuiaPEG Pharmaceuticals Holding är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades, genom ovanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 2021-07-05 13:40 CEST.

Bifogade filer


QuiaPEG: Proof-of-Concept uppnås med särläkemedelsprojektet QPG-1030 (peg-teduglutid)

Författare MFN

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.