Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-07-20

RÄNTOR: DIREKTUTLÅNING PÅ FRAMMARSCH ÄVEN I NORDEN - FÖRVALTARE

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Storbritannien, Frankrike, Tyskland och Benelux är de största europeiska marknaderna för Alcentra avseende företagsutlåning. Men förvaltningsbolaget verkar även i Norden och även i denna region växer utlåningsverksamheten stadigt.

Det säger Peter Glaser, Europachef över direktutlåning på Alcentra, till Nyhetsbyrån Direkt.

"Det rör sig framför allt om Sverige och Danmark och lite mindre om Norge och Finland", säger han och påpekar att det har att göra med de olika ländernas struktur när det kommer till ekonomier och industrisektorer.

De goda ekonomierna i Norden och de starka legala systemen gör regionen intressant ur utlåningsperspektiv.

"Vi växer i Norden. Däremot så är konkurrensen större från banker i regionen jämfört med vad som är fallet i Storbritannien till exempel", säger han.

Direktutlåning som fenomen där förvaltningsfirmor står för långivning på flera års sikt till små och medelstora bolag har varit på framväxt i Europa efter finanskrisen. De hårdare kapitalregleringar för banker har bidragit till utvecklingen.

Peter Glaser tror - trots den nordiska banksektorns relativt stora inflytande inom utlåning även till lite mindre företag - att direktutlåning kommer att vinna mark i regionen.

"Jag räknar med ett ökat affärsflöde för oss", säger han.

Alcentra erbjuder olika former av ränteprodukter till institutionella investerare och har ett förvaltat kapital på mer än 40 miljarder dollar med pensionsfonder som enskilt största investerarkategori. Geografiskt återfinns nära halva investerarbasen i Europa inkluderat Storbritannien.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.