Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-09-13

RÄNTOR: FÖRSIKTIG MED USA-STATSPAPPER PGA PRISER - FÖRVALTARE

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Nuvarande prissättning på amerikanska statspapper är mer en följd av sådant som hedging snarare än en indikator på framtida ekonomi. Då räntor borde vara högre är hållningen till statspapper försiktig i nuläget.

Det skriver David Eiswert, förvaltare på T. Rowe Price, i ett marknadsbrev.

"Vi anser att räntor borde vara högre, men inte så mycket högre i absoluta termer att det skulle implicera en farlig förändring i regim", skriver han med hänvisning till att rådande lågränteläge trycker upp tillgångspriser överlag.

T. Rowe Price bedömer att marknadens största oro är att Fed gör något misstag i den nuvarande inflationsmiljön som medför en snabb uppgång i räntenivåer.

"Priset på alla tillgångsslag skulle falla – aktier, obligationer, fastigheter, konst och vin med mera", framhåller förvaltaren.

Förvaltningsbolagets bedömning är dock att inflationstakten kommer ned framöver och att räntor drar upp men ändå håller sig vid historiskt låga nivåer.

"Vi räknar med att få se lägre inflation när fler arbetare återvänder till jobb och de strama utbudsförhållandena lättar. Det har möjlighet att utveckla sig till en bra miljö för stockpickers", skriver David Eiswert.

Samtidigt anses lågräntemiljön ha gett upphov till en rad situationer med överdrivet risktagande på finansmarknaden. T. Rowe Price anser att läget framöver riskerar att bli sämre för spekulativa investerare och för placerare som flockats kring så kallade "crowded growth trades".

"Vi ser en signifikant crowding och momentum i några av tillväxtområdena och särskilt i SPAC:s, IPO:s och MEME-aktier. Vi anser att detta är farligt och kräver försiktighet", framhåller förvaltaren.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.