Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-09-14

RÄNTOR: SER FORTSATT NEDÅTPRESS PÅ SIKT - SEB

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Krafterna som

pressar ner ränteläget fortsätter vara starkare än de som verkar i motsatt riktning.

Det skriver SEB i sin Investment Outlook som presenterades på tisdagen.

SEB konstaterar att räntefallet under senvåren och sommaren 2021 har varit stort och väckt många frågor, och stundtals skapat oro. Fallet i USA:s 10-åriga nominella statsränta, med som mest 0,6 procentenheter till 1,20 procent, har även bidragit till flackare avkastningskurvor i flera länder. USA:s 10-åriga realränta nådde i augusti en ny rekordlåg nivå på -1,20 procent.

Eftersom inflationsförväntningarna varit tämligen stabila är det realräntorna som fallit. Frågan är om det finns ett mörkt budskap om framtiden inbäddat i räntefallet, och i de fortsatt kraftigt negativa globala realräntorna.

Räntefallet sommaren 2021 kan bland annat kopplas till

investerare som tycks ha omprövat synen på "reflation trades", positioner som gynnas i miljöer med en hög ekonomisk tillväxt och stigande inflation. Positioneringen präglade marknaden i början av 2021 och fann argument i förväntningar om fortsatt stödpolitik och ekonomiers återöppnande.

Samtidigt tilltog inflationsoron, och riskpremier steg, som en konsekvens av pandemirelaterade efterfråge- och utbudsobalanser på bland annat varu- och arbetsmarknader.

På kort sikt fortsätter räntemarknaden att styras av förväntningar om till exempel ekonomin, penningpolitiken samt förändringar i positionering i marknaden.

"Den stora bilden är likväl att globala räntor fallit trendmässigt i minst 30 år", skriver SEB.

Trender för demografi och preferenser för ökat sparande (för att finansiellt klara av en längre livstid), ökad ekonomisk ojämlikhet, privat och offentlig sektors ökade skuldsättning samt centralbankers varaktiga värdepappersköp ger krafter som håller kvar jämviktsräntan på historiskt låga nivåer – eller pressar ned den ytterligare.

En nyckelslutsats är att processen med åldrande befolkningar, med oförändrade pensionsåldrar, behöver hålla en större stock av tillgångar. Nyckelfrågan för jämviktsräntan blir därmed om efterfrågan på kapital kan komma att öka till sådana nivåer att räntan stiger.

Omfattande klimatinvesteringar kan vara en sådan räntejoker. Även ett produktivitetslyft kan öka företagens vilja att investera vilket ökar efterfrågan på kapital.

Fortsatt globalisering och kostnadsjakt samt fjärde industriella revolutionen, med ökad digitalisering och automatisering, bidrar samtidigt till att hålla ned inflationsriskpremier framöver trots den oro som finns för närvarande på olika håll i marknaden.

"Räntor kommer att både stiga och falla framöver men riktmärke för en amerikansk 10-årig nominell statsränta bör landa kring 2,25 procent. Det är en räntenivå som gör rekordhöga offentliga och privata skulder hanterbara samtidigt som till synes ansträngda tillgångsvärderingar ändå kan försvaras", skriver SEB.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.