Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-07-06

RÄNTOR/VALUTOR: AVVAKTANDE INFÖR USA-SIFFROR, FORTSATT VIRUSORO

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europeiska räntor håller sig relativt oförändrade jämfört med fredagens svenska stängning. De svenska räntorna är runt 1 punkt ned. Euron och dollarn handlas i stort sett sidledes och kronan har stärkts något mot dollarn. Investerare inväntar eftermiddagens tjänste-PMI i USA, som väntas visa att läget inom sektorn förbättrats.

Det råder fortsatt virusoro runt om i världen. 39 delstater i USA registrerade inför nationaldagen ökat antal fall av coronasmittade. I Australien stängs gränserna mellan delstaterna Victoria och New South Wales i morgon, tisdag. Forskare hävdar även att viruset är luftburet och att WHO bör ändra sina rekommendationer. Detta är sammantaget faktorer som drar ner sentimentet något.

Pundet visar små nettoförändringar mot dollarn.

Bank of Englands (BOE) chef, Andrew Bailey, har varnat låntagare för att negativa räntor kan införas.

I ett brev till bankerna, citerat av Sunday Times, beskrev BOE-chefen användandet av negativa räntor som "ett av de potentiella verktygen som i nuläget övervägs" om den penningpolitiska kommittén anser att mer åtgärder krävs för att nå BOE:s 2-procentiga inflationsmål.

Enligt tidningen höll Bailey ett möte med samtliga bankers chefer vid slutet av juni där negativa räntor diskuterades.

På måndagsmorgonen publicerades orderingången till Tysklands tillverkningsindustri, som steg 10,4 procent i maj jämfört med föregående månad. Jämfört med motsvarande månad året före minskade orderingången 29,3 procent. Enligt Trading Economics konsensus väntades orderingången ha stigit 15,0 procent jämfört med föregående månad.

Commerzbank skriver i en kommentar att trots detta positiva utfall var uppgången inte tillräcklig för att kompensera den tidigare nedgången under mars och april. De förutspår att återhämtningen inom industriproduktionen kommer att ta en lång tid innan den når samma nivå som innan coronakrisen.

"Uppgången som var lägre än förväntat visar att återgång till normala nivå är svårt. Restriktionerna lättades i maj, vilket banade en väg till återhämtning. Men då många handelspartner har en längre väg att gå, så tyngs den tyska ekonomins återhämtning", sade Bloomberg-ekonomen, Jamie Rush, i en kommentar.

Andra tyska nyheter visade att cirka 20 procent av företagen hotas av coronakrisen enligt en undersökning från IFO.

"Vi kan komma att se en våg av konkurser de kommande månaderna", sade IFO-analytikern Stefan Sauer.

Francois Villeroy de Galhau, ECB-rådsledamot och chef för Frankrikes centralbank, sade till fransk TV i helgen att Frankrikes ekonomi återhämtar sig snabbare än väntat och att prognoserna från IMF kan vara för dystra.

Annan statistik från Europa visade att investerarförtroendet steg till -18,2 i juli jämfört med -24,8 föregående månad, enligt Sentix enkät.

I eftermiddag publiceras ISM:s tjänste-PMI i USA. Förväntningarna ligger på en uppgång till 49,5 i juni, från 45,4 i maj, enligt Trading Economics konsensusprognos.

Positiva PMI-utfall har förekommit i stor grad under maj och juni. Analytiker förutspår dock till följd av den snabba uppgången att inköpschefsindexen i juli och framöver kommer att ha det svårare att slå förväntningarna då det kommer från ett högre utgångsläge.

Goldman Sachs har sänkt sin prognos för USA:s ekonomi och räknar nu med en större nedgång i år. Tredje kvartalets tillväxt kommer inte bli så stark som tidigare antagits.

Michael McCarthy, marknadsstrateg på CMC Markets i Sydney, sade till Bloomberg News att investerarnas vilja att se igenom de nuvarande störningarna mot en väntad återhämtning under innevarande kvartal "äventyras av den fortsatt stigande virusinfektionstakten".

På måndagsförmiddagen handlas den amerikanska tioårsräntan på 0,69 procent, 2 punkter högre än vid fredagens svenska stängning.

På valutamarknaden handlas dollarn nu kring 107:6 mot yenen, upp från 107:5 i fredags. Euron har samtidigt stärkts något mot dollarn, till 1:128 från 1:124.

Kronan är 3 öre starkare mot dollarn och ett halvt öre starkare mot euron.

På måndagens europeiska makroagenda finns från euroområdet detaljhandel för maj och betalningsbalans för första kvartalet.

Här hemma väntar Arbetsförmedlingens veckostatistik klockan 12.00.


måndag kl 10.40 (fredag kl 16.15)
===================================
USD/SEK 9:2811 (9:3172) EUR/USD 1:1284 (1:1241)
EUR/SEK 10:4735 (10:4747) USD/JPY 107:59 (107:49)
Ty obl 2 -0,68 (-0,68) Ty obl 10 -0,43 (-0,43)
US obl 2 0,16 (0,16) US obl 10 0,69 (0,67)
Sv obl 2 -0,37 (-0,36) Sv obl 10 -0,07 (-0,06)


Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.