Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-08-07

RÄNTOR/VALUTOR: AVVAKTANDE INFÖR USA SYSSELSÄTTNINGSSTATISTIK

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Sentimentet på marknaden är blandat under fredagsförmiddagen. Under natten skrev USA-presidenten Donald Trump under ett par exekutiva order med syfte att förbjuda amerikaner att göra affärer med app-bolagen TikTok och WeChat eller deras kinesiska ägare. Samtidigt håller investerare sig avvaktande inför den amerikanska sysselsättningsstatistiken som väntas till fredagseftermiddagen och även ett eventuellt besked angående stimulanspaketet som diskuteras i den amerikanska kongressen.

Europeiska räntor stiger svagt, där den tyska tioårsräntan är upp kring 2 punkter till -0,53 procent. Svenska räntor handlas i linje med detta.

Under fredagsförmiddagen publicerades den tyska handelsbalansen som visade ett överskott på 14,5 miljarder euro i juni, upp från 7,6 miljarder föregående månad, där exportökningen på 14,9 procent i juni mot maj var den högsta en enskild månad sedan statistiken började att samlas in för 30 år sedan.

På fredagsmorgonen publicerades också industriproduktionsdata för juni från Tyskland och Frankrike, och i båda fallen kom statistiken in något bättre än prognos.

I Tyskland steg industriproduktionen med 8,9 procent i juni jämfört med månaden innan. Störst uppgång syntes inom fordonsindustrin som steg med 54,7 procent jämfört med föregående månad. Dock var nivån ändå drygt 20 procent lägre än i februari 2020, före coronautbrottet.

I en kommentar till exportuppgången samt industriproduktionen skriver ING att utfallen tyder på en V-formad återhämtning och att industrin verkar att komma i linje med uppgången som den privata konsumtionen har sett.

ING håller sig dock försiktiga till hur tydlig den V-formade återhämtningen kommer att vara samt hur länge den kommer att vara. Detta grundar de på de risker som nya restriktioner och arbetslösheten kan innebära samt de strukturella förändringarna som coronapandemin kommer att medföra.

Den franska industriproduktionen steg med 12,7 procent i juni jämfört med månaden innan. Jämfört med februari, innan coronautbrottet, har industriproduktionen minskat med 11,0 procent.

Här hemma rapporterade Riksgälden att statens betalningar resulterade i ett underskott på 34,4 miljarder kronor i juli. Riksgäldens egen prognos pekade mot ett underskott på 58,7 miljarder kronor.

Skatteinkomsterna blev ungefär 25 miljarder kronor högre än beräknat.

Fokus för fredagen ligger dock främst på statistik för den amerikanska sysselsättningen i juli, som väntas ha ökat i en svagare takt än i juni. Arbetslösheten väntas dock ha sjunkit ytterligare något i juli.

President Donald Trump sade tidigare i veckan att det kommer att komma "ännu en stor arbetssiffra på fredag" där han pekade mot ett positivt utfall.

Alla verkar dock inte vara lika optimistiska som presidenten. ING skrev i en kommentar på onsdagen inför dagens statistik att den ökade virusoron som har orsakat nya restriktioner runt om i landet har tvingat verksamheter att stänga ner igen.

De pekar även på att nyanmälda arbetslösa steg under den tredje och fjärde veckan i juli och annan data som menar att arbetslösheten bland mindre företag har ökat sedan början av juli.

Trading Economics konsensus pekar mot en sysselsättningsökning om 1,6 miljoner under juli och en arbetslöshetsnivå på 10,5 procent efter 11,1 procent i juni. ADP:s inofficiella jobbrapport i onsdags visade dock på en sysselsättningsökning på endast 167.000 under juli.

I avvaktan till statistiken visar dollarn begränsade rörelser och handlas i princip oförändrat mot euron och är något stärkt mot kronan mätt från gårdagens svenska stängning. Även handlas den starkare mot yenen vid 105:6 jämfört med gårdagens 105:4. Svensk krona håller sig oförändrad mot euron vid 10:30.fredag kl 10.20 (torsdag kl 16.15)
===================================
USD/SEK 8:7118 (8:7092) EUR/USD 1:1830 (1:1836)
EUR/SEK 10:3054 (10:3078) USD/JPY 105:62 (105:40)
Ty obl 2 -0,69 (-0,70) Ty obl 10 -0,53 (-0,55)
US obl 2 0,12 (0,10) US obl 10 0,52 (0,51)
Sv obl 2 -0,33 (-0,33) Sv obl 10 -0,10 (-0,11)


Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.