Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-07-08

RÄNTOR/VALUTOR: BEGRÄNSADE RÄNTERÖRELSER, GULD ÖVER 1.800 USD

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Svenska räntor uppvisade likt den allmänna utvecklingen på räntemarknaden begränsade rörelser på onsdagen. Guldpriset nådde över nivån 1.800 dollar per uns för första gången sedan 2011.

"Vissa investerare förväntar sig en effekt på inflationen från nuvarande globala penningpolitiska expansion", skrev BK Asset Management i ett marknadsbrev. Medan centralbankers balansräkningar blåsts upp har guldpriset ökat från 1.500 vid inledningen av 2020, lade de till.

Svensk tioårsränta stängde på -0,07 procent, 1 punkt ned från tisdagen medan tvåårsräntan var 1 punkt upp.

Ur svenskt perspektiv visade Konjunkturinstitutets extramätning att hushållens konfidensindikator steg till 84,8 under andra halvan av juni från 84,0 i början av månaden.

Tysk tioårsränta var mellan tisdagens och onsdagens svenska stängning 1 punkt ned till -0,44 procent. I periferin var italiensk tioårsränta 2 punkter lägre till 1,19 procent.

Räntespreadar mellan euroområdets periferi och kärna låg därmed under onsdagen i stort sett stilla vid den lägsta nivån sedan coronakrisen bröt ut. Peter Schaffrik, makrostrateg på RBC, sade till Dow Jones att marknaden vet att ECB kommer att försöka skydda emot ökade spreadar, något som investerare inte satsar emot. ECB har på så sätt varit en stor bidragande faktor för lugnet på finansmarknader, ansåg han.

På valutamarknaden stärktes euron över 1:13 gentemot dollar under onsdagseftermiddagen. Samtidigt öppnade USA-börserna upp trots fortsatt virusoro kombinerat med viss ökning i spänningarna mellan USA och Kina dämpade riskaptiten.

Donald Trump twittrade att den amerikanska ekonomin och jobben växer mycket snabbare än någon hade väntat sig. Det sades även från amerikanskt håll att det nåtts framsteg i diskussionen med EU om att åter kunna resa mellan regionerna.

Vid nästa veckas ECB-möte väntas inga policyförändringar ske. Euroområdets centralbank har vidtagit kraftfulla åtgärder under coronakrisen och behöver nu enligt chefen Christine Lagarde "lite tid" för att utvärdera statistik, uppgav hon i en intervju med Financial Times.

Det brittiska pundet stärktes upp mot 1:26-strecket gentemot dollar efter att den brittiske finansministern Rishi Sunak presenterat regeringens extra budgetåtgärder på upp till 30 miljarder pund. Han lovade ytterligare åtgärder under hösten men sade att det viktiga är att få upp förtroendet och få folk att känna sig säkra.

"Det skulle driva tillväxt och skapa jobb", sade han.

I det nya programmet som lanserades i samband med att Storbritannien alltmer börjat öppna upp ekonomin var 9 miljarder pund öronmärkta för bevarande av arbeten samt 2 miljarder pund för att skapa jobb till unga. Det var två av de enskilt största budgetposterna men liksom det generella programmet litet i förhållande till hur mycket den brittiska ekonomin tappat till följd av coronakrisen, framhöll IG:s marknadsanalytiker Chris Beauchamp för Dow Jones.

ING såg budgetåtgärderna som innovativa men trodde inte att dessa fullkomligt kommer att ändra på förutsättningarna för vare sig Storbritanniens ekonomiska utsikter eller för pundet.

Utvecklingen på europeiska börser var oregelbunden till svagt negativ på onsdagseftermiddagen, bland annat var det brittiska FTSE100-indexet svagt ned. I London tyngdes bidrog en nedgång för banken HSBC till att tynga index.

Bloomberg rapporterade att rådgivare till Donald Trump sett banken som ett möjligt mål om Hongkongbanker straffas genom att valutapeggen för Hongkongdollarn gentemot USA-dollarn försvåras. HSBC:s Asienchef har stött att den kinesiska säkerhetslagen antogs i Hongkong.

"Om pegen försvinner skulle det ytterligare destabilisera Hongkong", skrev Jasper Lawler, analyschef på Capital Group, i ett kundbrev enligt Marketwatch.

Medan både pund och euro stärktes mot dollar under onsdagseftermiddagen hjälptes kronan ned under 9:20 gentemot den amerikanska valutan för första gången på nära en månad. Kronan låg kvar strax över 10:40 mot euro.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.