Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-08-07

RÄNTOR/VALUTOR: BLANDAD TOLKNING AV USA-JOBBRAPPORT, STÄRKT USD

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Amerikanska statspappersräntor handlades vid fredagens svenska stängning högre, där tioårsräntan var upp med 2 punkter till 0,53 procent. Europeiska räntor handlades likt de amerikanska upp medan svenska höll sig tämligen oförändrade. Svenska kronan har försvagats mot dollarn och handlas relativt oförändrat nära torsdagens nivå mot euron.

Fredagens stora händelse var den amerikanska sysselsättningsstatistiken där arbetslösheten föll till 10,2 procent i juli från 11,1 procent i juni. Antalet sysselsatta utanför jordbrukssektorn ökade med 1,763 miljoner personer i juli, att jämföra med en ökning på 4,791 miljoner i juni. Väntat var att arbetslösheten skulle sjunka till 10,5 procent samt att sysselsättningen skulle öka med 1,6 miljoner.

Capital Economics skrev i en kommentar att antalet nya sysselsatta bekräftar att den nya smittovågen i landet har orsakat den ekonomiska återhämtningen att sakta ner men är tydliga med att återhämtningen fortfarande rör sig åt rätt håll.

De tror att eftersom smittspridningen nu börjat avta samt att högfrekventa aktivitetsindikatorer visar tecken på en ny uppgång bör sysselsättningen fortsätta att återhämtas i månaderna framöver.

ING ställer sig mer kritiska till utfallet där de menar att på mellanlång sikt var detta det värsta tänkbara utfallet då det inte sätter press på beslutsfattare i Washington att påskynda arbetet gällande ett nytt stimulanspaket. De tror därmed att arbetslöshetsbidragen som löpte ut förra helgen inte kommer att ersättas förrän åtminstone en vecka framöver.

Däremot anser Peter Earle från American Institute for Economic Research att sysselsättningsutfallet kommer göra att marknaderna kommer vara mindre volatila mot politiska faktorer framöver.

"Den generella uppfattningen är att återhämtningen fortsätter", sade han.

Dollarn reagerade genom att stärkas mot såväl euron som yenen och handlades vid den svenska stängningen högre jämfört med torsdagens nivåer.

Annan statistik från USA visade att grossistlager sjönk 1,4 procent i juni jämfört med månaden före.

Här hemma rapporterade Riksgälden att statens betalningar resulterade i ett underskott på 34,4 miljarder kronor i juli. Riksgäldens egen prognos pekade mot ett underskott på 58,7 miljarder kronor.

Skatteinkomsterna blev ungefär 25 miljarder kronor högre än beräknat.

SEB skrev i en kommentar att hittills har ansökningarna för statliga stödprogram varit lägre än väntat, särskilt inom direkta stöd till företag som har sett en kraftig minskning av sin omsättning. Detta indikerar att statsbudgeten kommer att försvagas i en mer gradvis takt än prognoserna, skrev de.

Fredagens utfall för industriproduktionen i Tyskland, Frankrike och Spanien fortsätter att visa tecken på återhämtning. Den tyska industriproduktionen steg med 8,9 procent jämfört med månaden innan, medan i Frankrike och Spanien steg den med 12,7 respektive 14,0 procent.

I en kommentar från Oxford Economics skrev de att trots produktionsnivån är fortsatt väl lägre än innan coronautbrottet ger utfallen hopp till euroområdets utsikter under det tredje kvartalet. De väntar att industriproduktionen i juni för hela euroområdet som publiceras onsdag nästa vecka kommer att stiga med omkring 10 procent.

På valutamarknaden försvagades kronan mot dollarn kring 5 öre till 8:76. Mot euron höll sig kronan i stort sett oförändrad runt 10:30 jämfört med torsdagens svenska stängning.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.