Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-07-16

RÄNTOR/VALUTOR: DOLLARÅTERHÄMTNING I ALLMÄN SENTIMENTFÖRSÄMRING

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Både euro och krona har liksom flertalet andra mer riskkänsliga valutor försvagats något mot dollar under den asiatiska handelssessionen samtidigt som asiatiska börser handlas lägre. Ett kinesiskt statistikbatteri har överlag kommit in över förväntan, exempelvis med en bättre BNP-utveckling än snittförväntan. Detaljhandelsförsäljningen i juni var dock svagare än väntat.

"Överlag slog siffrorna förväntningarna men de avslöjade även att de kinesiska konsumenterna fortsatt ligger efter", sade valutastrategen Rodrigo Catril på NAB till Reuters. Han tillade att eventuell försiktighet bland världens konsumenter är något som noggrant bevakas av investerare.

Dollar, som tappade till fyramånaderslägsta mot euron och den svagaste nivån mot kronan sedan februari 2019 på onsdagen, återhämtar sig i det försvagade riskklimatet.

Efter att USA-börserna stängt upp på onsdagen är såväl amerikanska som europeiska börsterminer ned i torsdagens asiatiska handel. Asienbörserna pekar också nedåt.

"Det spelar ingen roll hur mycket stimulanser och finanspolitiskt socker som du försöker fresta konsumenter med. De kommer inte att ta på sig spenderarbyxorna lämna sina lägenheter före de känner tillförsikt om att landskapet är virusfritt", bedömer Stephen Innes på Axicorp enligt Marketwatch.

Kinesisk detaljhandelsförsäljning minskade oväntat med 1,8 procent i juni, mot samma månad 2019. Snittförväntan var en begränsad uppgång. Däremot var månadens investeringar och industriproduktion bättre än väntat. Det andra kvartalets BNP steg 3,2 procent, mot det andra kvartalet 2019, att jämföra med snittförväntan om +2,5 procent.

Oro för relationerna mellan Kina och USA har också bidragit till att hämma riskaptiten. Donald Trumps administration förbereder sig för att förbjuda medlemmar i det kinesiska kommunistiska partiet att resa in i Kina, uppger källor för New York Times. Samtidigt har det kommit signaler om att USA-presidenten inte vill eskalera konfliktnivån med Kina.

Ett ökat antal virusfall i USA synas också liksom det råder än väntan på helgens extra EU-toppmöte. Det är en öppen fråga om EU-ledarna kan komma överens på fredag-lördag om EU:s gigantiska återhämtningspaket och långtidsbudget, sade EU-minister Hans Dahlgren till journalister efter ett videomöte med sina kollegor från andra EU-länder på onsdagen.

Redan senare under denna torsdagsmorgon väntas brittisk arbetslöshetsstatistik för juni. Pundet har under torsdagen förts ned under 1:26 mot dollar.

Även den exportkänsliga Australiendollarn har försvagats mot dollar sedan onsdagen, till nivå omkring 1:43.

Australiensisk arbetslöshet steg som väntat till 7,4 procent i juni, den högsta nivån på ett par decennier. Sysselsättningen ökade mer än förväntat samtidigt som arbetskraftsdeltagandet stärktes mer än väntat under månaden.

Under natten har den koreanska räntan lämnats oförändrad. Dollarn är stärkt även mot won i den asiatiska handeln.

På morgonen har, på hemmaplan, Svensk Handel redovisat att butikshandlarnas framtidstro förbättrades i juli men fortsatt ligger på en låg nivå.

Svensk krona är försvagad i det dämpade riskklimatet. Försvagningen är 3 öre mot dollar sedan onsdagseftermiddagen till 9:09 och 1 öre mot euro till 10:37.

Torsdagens stora europeiska hållpunkt är ECB:s policybesked vid lunch. Efter stora åtgärder vid det förra mötet i början av juni väntas nu ECB vila på hanen.

"Vi räknar med att ECB-rådet håller sig borta från några förändringar i deras penningpolitiska stans. ECB har satt på autopiloten och kommer att se hur makroförhållandena utvecklas under kommande månader för att svara på stramare finansförhållanden med större PEPP", framhöll Pimco i en införanalys.

Eftermiddagens USA-agenda bjuder på den veckovis jobbstatistiken, detaljhandelsutvecklingen i juni samt NAHB:s husmarknadsindex och Philadelphia Feds aktivitetsindex för juli.

USA-räntorna är relativt oförändrade jämfört med på onsdagseftermiddagen.


torsdag kl 7.00 (onsdag kl 16.15)
===================================
USD/SEK 9:0891 (9:0644) EUR/USD 1:1405 (1:1422)
EUR/SEK 10:3657 (10:3578) USD/JPY 106:88 (106:73)
Jp obl 2 -0,14 (-0,15) Jp obl 10 0,02 (0,02)
Ty obl 2 -0,67 (-0,67) Ty obl 10 -0,44 (-0,44)
US obl 2 0,16 (0,16) US obl 10 0,62 (0,63)


Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.