Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-10-25

RÄNTOR/VALUTOR: EURON NER EFTER SVAGA TYSKA SIGNALER

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europeiska statspappersräntor sjönk något på eftermiddagen efter blygsamma rörelser tidigare på måndagen, euron handlades samtidigt svagare mot dollarn jämfört med på fredagseftermiddagen efter några trista signaler om den tyska ekonomin.

Den tyska konjunkturbarometern IFO-index, som mäter affärsklimatet, sjönk till 97,7 i oktober från 98,9 i september, något under väntade 97,9. Det var främst index över förväntningarna om de kommande sex månaderna som backade i oktober, till 95,4 från 97,4 (väntat 96,4) medan index för nuläget sjönk till 100,1 från 100,4 (väntat 99,4).

IFO noterar att sentimentet försvagas i såväl tillverkningsindustrin som tjänstesektorn och handeln. Problem i leveranskedjorna orsakar problem för företagen och leder till minskad produktionskapacitet och hämmar den ekonomiska återhämtningen.

"Utbudsflaskhalsarna har dragit ned kapacitetsutnyttjandet med 2,1 procentenhet till 84,7 procent", sade IFO-chefen Clemens Fuest i en kommentar.

Carsten Brzeski, global makrochef vid ING, konstaterade i ett kundbrev att IFO-index sjönk för fjärde månaden i rad i oktober, och han bedömer att risken för att den tyska ekonomin ska stagnera under fjärde kvartalet nu är hög.

"Tillväxtoptimismen under sommarmånaderna har helt gått upp i rök… både bedömningen om nuläget och förväntningskomponenten försvagades, vilket antyder att det inte finns mycket hopp om någon snabb vändning för det nuvarande momentumtappet i tysk ekonomi", skrev han.

Commerzbank chefekonom Jörg Krämer beskrev den fortsatta nedgången för IFO-index som en varningssignal. Han tror att företagen räknar med att politiker kommer att svara på den ökade smittspridningen med nya restriktioner. Samtidigt kan den nya smittvågen leda till nya fabriksstängningar, främst i Asien, vilket kan förvärra den globala utbudsbristen.

"Den tyska ekonomin kommer sannolikt inte växa mycket det fjärde kvartalet. Stagflation finns vid horisonten för detta kvartal åtminstone", skrev han i ett kundbrev.

Den tyska centralbanken Bundesbank noterade vidare i sin månadsrapport att den ekonomiska tillväxten i Tyskland sannolikt kommer att bromsa signifikant under fjärde kvartalet, och BNP-tillväxten för helåret kommer nu sannolikt att bli betydligt lägre än de +3,7 procent som banken räknade med i prognosen i juni. Vad gäller inflationen räknar Bundesbank med fortsatt stigande prisökningstakt den närmaste tiden innan inflationen avtar gradvis under nästa år.Svenska statsobligationsräntor sjönk 1-2 punkter på måndagen, tioårsräntan ner 2 punkter, till 0,39 procent, samtidigt som motsvarande tyska ränta sjönk i samma utsträckning, till -0,11 procent.

Euron stärktes cirka 2,5 öre mot kronan, till 10:00, medan dollarn stärktes 4,5 öre, till 8:61.

Arbetsförmedlingen rapporterade att antalet arbetslösa minskade med knappt 3.700 personer förra veckan. Arbetslösheten låg ändå kvar på 7,4 procent jämfört med veckan före.

Amerikanska statspappersräntor noterade endast mindre rörelser i den europeiska handeln på måndagen men började sjunka när USA-marknaden öppnade på eftermiddagen, vid svensk stängning noterades tioårsräntan till 1,63 procent, tre punkter ner jämfört med vid samma tid på fredagen. Tvåårsräntan hade samtidigt sjunkit 6 punkter, till 0,42 procent.

Fedchefen Jerome Powell raderade i princip ut eventuella kvarvarande frågetecken om huruvida centralbanken kommer att annonsera en nedtrappning av tillgångsköpen (taper) efter FOMC-mötet den 2-3 november när han talade strax innan den tysta perioden inför mötet inleddes vid midnatt natten på lördagen.

Powell indikerade att han nu är något mer bekymrad över den höga inflationen och sade att centralbanken noga kommer att bevaka eventuella tecken på att hushåll och företag börja förvänta sig att den höga prisökningstakten kommer att fortsätta.

"Störningarna på utbudssidan har förvärrats. Riskerna lutar nu tydligt över mot långvarigare och mer ihållande flaskhalsar och därmed inflation", sade Fedchefen enligt Wall Street Journal.

Jerome Powell sade också: "jag tror att det är dags för taper", men tillade samtidigt: "jag tror inte att det är dags att höja räntan".
Författare Direkt-SE