Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-08-19

RÄNTOR/VALUTOR: EUROPARÄNTOR NED, STARKARE PUND

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europaräntorna sjunker under onsdagsförmiddagen, med tyska räntor 2-3 punkter ned. Dollarn har planat ut mot euro och yen.

Arne Lohmann Rasmussen på Danske Bank tror att räntorna på tyska obligationer kommer att förbli på nuvarande nivåer under resten av 2020 trots förväntningar om en ekonomisk återhämtning andra halvan. Därefter finns det utrymme för tioåringen att stiga till -0,15 procent under första halvan av 2021 då inflationsförväntningarna stiger.

"Vi ser generellt uppsidesrisker för räntorna på grund av en uppgång i inflationsutsikterna", sade han enligt Dow Jones.

Pundet har stärkts något mot såväl euron som dollarn under onsdagen.

Storbritanniens konsumentpriser steg 0,4 procent i juli och inflationstakten var 1,0 procent, upp från 0,6 procent i juni och över väntade 0,6 procent. Kärninflationen steg till 1,8 procent från 1,4 procent.

ING noterade att en mindre nedgång i klädpriserna än vanligt tycks vara det främsta skälet till överraskningen på uppsidan.

Generellt har det blivit större volatilitet och svårigheter att mäta priser i spåren av covid-19, och sammansättningen i KPI-korgen kommer också att påverkas betydligt. Övergången till näthandel är ett bra exempel.

I augusti väntas momssänkningen från 20 till 5 procent på bland annat hotell- och restaurang dra ned priserna, liksom "Eat out to help out"-programmet. Även om det är svårt att gissa effekten väntas KPI-takten sjunka till under 0 procent.

"Men viktigare är att vi upprepar att den vidare konsekvensen av covid-19-krisen knappast blir inflationsdrivande. Även om störningar i leveranskedjor kommer orsaka prisuppgångar inom vissa områden, så är den dominerande faktorn den väntade uppgången i arbetslösheten", skrev ING.

När permitteringsstödet löper ut kommer arbetslösheten att stiga och återhämtningen bli långsammare än väntat. Bank of England och finansdepartementet kommer därmed att hamna under ökat tryck att öka stimulanserna i hösten/vintern, enligt ING.

Den högre inflationstakten har ändå dragit ned duvaktiga förväntningar på Bank of England och uppmuntrat till en ytterligare uppgång i pundet till över 1:3260.

"Kombinationen av svagare dollar och högre inflation bör fortsatt ge stöd till pundets starka trend mot dollarn, även om valutaparets verkliga styrka beror på dollarns svaghet och det finns en uppenbar risk för att detta löses upp då marknaden i allt högre grad svämmats över av korta dollarpositioner", skrev Ipek Ozkardeskaya på Swissquote Bank i en kommentar.

Även USA-räntorna har sjunkit något sedan svensk stängning på tisdagen, med den tioåriga statsobligationen på 0,66 procent.

Representanthusets talman Nancy Pelosi sade att Demokraterna i USA:s kongress är villiga att halvera sitt stimulansförslag för att få till ett avtal med Vita huset och republikanerna.

Tidigare på tisdagen hade finansministern, Steven Mnuchin, sagt till CNBC att han hoppas Pelosi vill diskutera mer covidstöd och noterat att det finns "mycket stöd över partigränserna" för en mindre uppgörelse.

Samtidigt sade USA:s president på tisdagskvällen att han avser skjuta på de planerade handelssamtalen med Kina. På frågan om han kommer dra sig ur handelsavtalet med landet uppgav han att "vi får se".

Enligt stabschef Mark Meadows har inga nya samtal på hög nivå schemalagts mellan USA och Kina.

I kväll, svensk tid, publicerar Federal Reserve protokollet från sitt senaste policymöte den 29 juli.

Bland annat riktas fokus på Fed-diskussioner om att införa någon form av prisnivåmål, nu när policyutvärderingen börjar bli klar. Besked om detta skulle kunna komma vid septembermötet.

Ett prisnivåmål skulle kunna ge Fed tydligare mandat att visa tålamod om inflationen skulle ta fart i spåren av de omfattande finans- och penningpolitiska stimulanserna, inte minst efter coronapandemin.

Svenska räntor handlas 1-3 punkter ned medan kronan visar små nettoförändringar.

Valueguards data för juli visade en fortsatt bred uppgång i bostadspriserna, och även bostadsrättspriserna har nu nästan återtagit nedgången efter corona.

Låga räntor ger fortsatt stöd, men en förklaring kan också vara att de som förlorat jobbet under krisen i stor utsträckning inte är bostadsägare.

"De flesta bostadsägare har inte påverkats av jobbförluster. Sparandet stiger eftersom hushållen inte kan konsumera enligt sina normala mönster, vilket också ger bränsle åt bostadsmarknaden. Dessutom ger låga räntor ytterligare stöd, liksom ett begränsat utbud jämfört med 2017 och 2018", skriver Susanne Spector på Nordea i en kommentar.

onsdag kl 10.20 (tisdag kl 16.15)
===================================
USD/SEK 8:6372 (8:6376) EUR/USD 1:1940 (1:1940)
EUR/SEK 10:3133 (10:3117) USD/JPY 105:39 (105:42)
Ty obl 2 -0,67 (-0,65) Ty obl 10 -0,48 (-0,44)
US obl 2 0,14 (0,14) US obl 10 0,66 (0,68)
Sv obl 2 -0,34 (-0,33) Sv obl 10 -0,06 (-0,02)


Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.