Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-08-13

RÄNTOR/VALUTOR: EUROPARÄNTOR SVAGT NED, KI DRAR UPP PROGNOS

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europaräntorna handlas ned under torsdagsförmiddagen, med tyska räntor 1-2 punkter lägre. Europabörserna är överlag på minus medan euron stärkts.

Räntorna har sjunkit tillbaka efter en tydlig uppgång tidigare i veckan, bland annat i spåren av en anpassning till en omfattande emission av statsobligationer i USA.

"Gårdagens rörelse har rätt stor men egentligen inte baserad på något särskilt, så det är inte så överraskande för mig att vi får se en marginell rörelse i andra riktningen nu" för tyska räntor, sade Lyn Graham-Taylor på Rabobank till Reuters.

Han tror att obligationsmarknaden kan stabiliseras på dessa nivåer eftersom ekonomin är så dålig som folk förväntat sig men alla tror att återhämtningen kommer att bli långsam.

Definitiv tysk och spansk KPI visade en lägre inflationstakt i juli, i linje med de preliminära utfallen.

Fokus i närtid är fortsatt på om den amerikanska kongressen ska kunna landa i en överenskommelse om nya stimulansåtgärder, men signalerna på onsdagen var inte positiva.

Talmannen i representanthuset, demokraten Nancy Pelosi, sade att Demokraterna och Trump-administrationen står långt ifrån varandra i samtalen och att förhandlarna inte har träffats sedan i fredags.

"Vi har återigen tydliggjort för administrationen att vi är beredda att återuppta förhandlingarna så fort de är beredda att ta processen på allvar", sade Nancy Pelosi och Demokraternas ledare i senaten Chuck Schumer.

Donald Trump anklagade å sin sida Demokraterna för att inte vilja förhandla om ett stödpaket.

Demokraterna har förordat ett större paket om 3,5 miljarder dollar, med bland annat stöd till delstaterna, medan Republikanerna vill se ett mer begränsat paket om 1 miljard dollar.

Flera Fed-ledamöter har betonat vikten av att finanspolitiken fortsätter att ge stöd under coronakrisen.

"Kongressen måste bygga en större bro… nu när vi vet att coronaviruset inte ligger bakom oss och vi befinner oss i detta en längre tid än vi hade hoppats", sade Mary Daly, Fed-chef i San Francisco, på onsdagen enligt Wall Street Journal.

Eric Rosengren, Fed-chef i Boston, sade att begränsade eller osammanhängande åtgärder för att kontrollera viruset inte bara ökar riskerna för sjukdom utan även förlänger den ekonomiska nedgången. Ett för tidigt lättande av restriktioner "skadar såväl ekonomin som folks hälsa", sade han.

Den tioåriga amerikanska statsobligationen har sjunkit tillbaka något i Europahandeln. Under eftermiddagen inväntas veckosiffran för nyanmälda arbetslösa i USA, som väntas ha sjunkit förra vecka.

Svenska räntor visar små förändringar, medan kronan stärkts mot dollarn men tappat något mot euron.

Inflationsförväntningarna hos penningmarknadens aktörer var stabila på lång sikt i augusti, enligt Kantar Sifo Prosperas mätning, som genomfördes innan det högre utfallet än väntat för juliinflationen.

Mätt som KPIF väntas inflationen vara 1,0 procent om ett år, 1,4 procent om två år och 1,7 procent om fem år, vilket är en uppgång med 0,2 procentenheter på ett års sikt men oförändrat på två och fem års sikt från julienkäten.

Konjunkturinstitutet presenterade en uppdaterad bedömning och skriver upp sin BNP-prognos till -4,8 procent i år, från -5,4 procent i junibedömningen.

KI noterade att BNP-nedgången andra kvartalet var i linje med vad som väntats, och coronapandemin har slagit hårt mot stora delar av näringslivet. Men det finns nu tecken på att efterfrågan och produktion så smått har börjat vända uppåt igen. Mildrade nedstängningar i euroområdet gynnar exportnäringen, medan åtgärder för att stödja näringslivet och hålla uppe sysselsättningen bidragit till att bromsa uppgången i arbetslösheten.

Lågkonjunkturen förblir ändå djup och arbetslösheten når i vinter 10 procent. Inflationen förblir låg men Riksbanken väntas inte sänka reporäntan ytterligare, trots den djupa lågkonjunkturen och de svaga inflationsutsikterna.

Insatserna för att stimulera den ekonomiska återhämtningen inriktas i stället på att pressa ner marknadsräntorna genom utökade köp av räntebärande tillgångar, bland annat företagsobligationer, skriver KI.torsdag kl 11.10 (onsdag kl 16.15)
===================================
USD/SEK 8:6792 (8:7454) EUR/USD 1:1830 (1:1784)
EUR/SEK 10:2686 (10:2560) USD/JPY 106:76 (106:83)
Ty obl 2 -0,67 (-0,67) Ty obl 10 -0,46 (-0,45)
US obl 2 0,16 (0,14) US obl 10 0,66 (0,67)
Sv obl 2 -0,32 (-0,32) Sv obl 10 -0,04 (-0,04)


Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.