Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-07-22

RÄNTOR/VALUTOR: EUR/USD NÅTT ÖVER 1:15, USD/SEK FORTSATT NED

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Amerikanska statspappersräntor uppvisar beskedliga förändringar sedan tisdagseftermiddagen medan dollarn tappat mot euro och krona. USA-presidenten Donald Trump har varnat för ett förvärrat virusläge medan dödsfallen på nytt ökat i landet. Samtidigt har de amerikanska partierna svårt att enas om nya stimulanser.

"Ironiskt nog har dollarsvagheten förstärkts av oro om att USA inte gör lika mycket som Europa avseende stimulanser", sade Shane Oliver, investeringsstrateg på AMP Capital Investors, till Reuters.

Euro har stärkts till nivå över 1:15 mot dollar för den första gången under 2020. BK Asset Management konstaterar i ett marknadsbrev att euron är en riskkänslig valuta relativt dollar, vilken ska gynnas av eventuella positiva nyheter rörande ett vaccin. Dollarn å andra sidan uppvisar, enligt analyshuset, en svaghet medan slutet av juli närmar sig utan att amerikanska politiker kommit överens om att förlänga de mer frikostiga reglerna kring arbetslöshetsstöd efter den 31 juli.

Flera internationella medier uppger att republikaner och demokrater stod fortsatt långt ifrån varandra avseende nya stimulanser efter att höga partiföreträdare mötts på tisdagen.

Angående USA rapporteras det samtidigt att dödsfallen till följd av covid-19 på tisdagen angavs till nivå över 1.000 personer för den första gången sedan i juni.

Vid en presskonferens sade vidare USA-presidenten Donald Trump att det "olyckligtvis" troligen kommer "att bli sämre innan det blir bättre" med hänvisning till coronaviruset.

Därutöver har Kina hotat USA med "nödvändiga åtgärder" sedan handelshinder tidigare i veckan utfärdats mot elva kinesiska företag som anses ha brutit mot lagar om mänskliga rättigheter.

Japanska räntor är i stort oförändrade medan yen fortsatt ned under 107 mot dollar.

Från japan har preliminärt inköpschefsindex för tillverkningsindustrin visat en uppgång till 42,6 i juli, jämfört med 40,1 i juni. PMI för tjänstesektorn steg samtidigt till 45,2 från 45,0. Bernard Aw, ekonom vid IHS Markit, sade i en kommentar att den japanska ekonomin fortsatt förefaller ha haft det tufft i inledningen av det tredje kvartalet. Nya order var ned även i juli, konstaterade ekonomen, tyngt av en svaghet för nya exportorder i rådande läge.

"Hoppet om en robust återhämtning behöver dämpas då företagens sentiment rörande utsikterna om ett år var fortsatt pessimistiska", sade han.

Capital Economics skrev i en snabbkommentar att statistiken indikerar att den japanska tillverkningsindustrin inte återhämtar sig lika snabbt som motsvarigheter i andra utvecklade ekonomier.

Asiatiska börser uppvisar blandade rörelser med japanska index ned, Hongkongbörsen i stort oförändrad och Shanghai högre på onsdagsmorgonen. Detta sedan USA-börserna tappat fart på tisdagskvällen och Nasdaq stängt ned. USA-terminerna är upp mellan 0,2 och 0,4 procent på onsdagsmorgonen medan terminer för större europeiska index samtidigt pekar ned något.

Kronan ligger kvar vid 10:23 mot euro men är ytterligare cirka 5 öre stärkt sedan tisdagseftermiddagen till 8:87 mot dollar.

På hemmaplan redovisar SCB under förmiddagen den första hårdare datapunkten för juni i form av snabbindikatorn för försäljningen i näringslivet. Europaagendan bjuder däremot inte på några större hållpunkter under onsdagen.

Från andra sidan Atlanten blir det dels FHFA:s index över bostadspriserna i USA under maj samt kanadensisk KPI för juni under onsdagseftermiddagen.

USA-räntorna har dragit upp sedan tisdagseftermiddagen med tioårsräntan 2 punkter högre till 0,63 procent.onsdag kl 6.40 (tisdag kl 16.15)
===================================
USD/SEK 8:8681 (8:9233) EUR/USD 1:1536 (1:1456)
EUR/SEK 10:2270 (10:2270) USD/JPY 106:86 (106:97)
Jp obl 2 -0,14 (-0,14) Jp obl 10 0,02 (0,02)
Ty obl 2 -0,66 (-0,67) Ty obl 10 -0,44 (-0,46)
US obl 2 0,15 (0,14) US obl 10 0,63 (0,61)


Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.