Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-07-16

RÄNTOR/VALUTOR: FÖRVÄNTAT ECB-BESKED, KRONAN NÅGOT STARKARE

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Euron och dollarn handlades i princip sidledes och var något försvagade mot kronan vid torsdagens svenska stängning. Läget på marknaden var något sämre där ökad smittspridning har bidragit till ett sämre riskklimat. Vid svensk stängning var räntor var i överlag vid ned mätt från onsdagen.

Vid lunchtid publicerades handelsbalansen för euroområdet som visade ett överskott på 9,4 miljarder euro i maj. Vid samma månad förra året visades ett överskott på 20,7 miljarder euro.

Exporten till länder utanför regionen uppgick till 143,3 miljarder euro i maj, en minskning med 29,5 procent jämfört med samma månad förra året. Importen uppgick till 133,9 miljarder euro, vilket motsvarar en minskning med 26,7 procent.

Dagens största händelse var dock ECB:s räntebesked där de som väntat lämnade styrräntor och QE-programmet oförändrade. Vidare upprepades att räntorna kommer att förbli på nuvarande, eller lägre, nivåer till dess att de ser att inflationsutsikterna på ett robust sätt närmar sig målet under prognoshorisonten.

Styrräntan ligger därmed kvar på 0,00 procent medan depositräntan lämnades oförändrad på -0,50 procent.

Vid presskonferensen efter ECB:s räntebesked sade Christine Lagarde att den ekonomiska nedgången i det andra kvartalet var i linje med vad analytiker hade väntat, men att återhämtningen har skilt sig åt mellan olika sektorer och länder samt att ekonomisk aktivitet fortfarande ligger på en nivå som är mycket lägre än vad den var i januari innan coronakrisen bröt ut.

Vidare pekade hon på att inkommande data signalerar en förbättring i maj och juni och att ekonomisk aktivitet väntas återhämtas i det tredje kvartalet. Dock noterade ECB en svag efterfrågan som sätter press på inflationstakten som kan leda till en svag inflation till månaderna framöver för att sedan börja stiga igen under 2021.

ECB räknar med att använda hela utrymmet på 1.350 miljarder euro i QE-programmet Pandemic Emergency Purchase Programme (PEPP). För att ECB skulle köpa för mindre belopp skulle det krävas "betydande överraskningar på uppsidan", sade Christine Lagarde.

Hon efterlyste även ytterligare starka och i tid väl avvägda åtgärder för att stötta återhämtningen, och välkomnade förslaget om återhämtningspaketet. Hon uppmanade EU:s ledare att snabbt ställa sig bakom återhämtningspaketet.

Euron såg ut att reagera på räntebeskedet och presskonferensen genom att stärkas något mot dollarn samt mot kronan. Europeiska och svenska räntor sjönk något i samband med beskedet.

Vid svensk stängning hade europeiska räntor handlats ned något, med den tyska tioårsräntan 2 punkter lägre. Svenska räntor låg i linje med detta med den svenska tioårsräntan var ned 1 punkt.

I USA noterades att aktiviteten i tillverkningsindustrin sjönk i juli, där Philadelphia Fed index noterades till 24,1 jämfört med 27,5 i juni. Väntat var ett index på 20

Annan amerikansk statistik visade att detaljhandelns försäljning steg 7,5 procent i juni, jämfört med månaden före. Väntat var en stigning med 5,0 procent.

ING skrev i en kommentar att utfallet innebär att nivån av försäljning endast är 0,6 procent lägre än vad den var innan coronapandemin slog till. De menar att det är ett väldigt positivt givet den stora ökningen i arbetslösheten under krisen och att det tyder på att stimulansåtgärderna är effektiva.

Annan statistik visade att lagren av osålda varor hos USA:s detaljhandel, grossister och fabriker sjönk 2,3 procent i maj, jämfört med månaden före.

För den amerikanska arbetsmarknaden noterades att antalet nyanmälda sökande av arbetslöshetsunderstöd minskade med 10.000 personer förra veckan och uppgick till 1.300.000 personer. Antalet personer som fortsatte att få bidrag minskade med 422.000 och uppgick till 17.338.000 personer.

Capital Economics skrev att trots att arbetslösheten sannolikt kommer att fortsätta sjunka snabbare än under tidigare ekonomiska återhämtningar så väntar de sig att den ändå kommer att hålla sig på en hög nivå framöver. De uppskattar att vid slutet av 2020 kommer ha sjunkit till 8,7 procent och under 2021 ha sjunkit till 5,8 procent.

Likt de europeiska och svenska räntorna handlades de amerikanska nedåt med tioårsräntan 2 punkter lägre.

Den svenska kronan var något starkare mot både euron och dollarn där den handlades mot dollarn till 9:05 och mot euron till 10:35.

Dollarn stärktes något mot yenen och den handlades vid 107:12, jämfört med 106:73 på onsdagen.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.