Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-07-28

RÄNTOR/VALUTOR: GULDTAPP LYFTER DOLLARN

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Guldet handlades på nivåer nära 2.000 dollar per uns under natten, en hastig uppgång ledde dock till lika snabb vinsthemtagning och den reverseringen stärkte dollarn som lyfte från tvåårslägsta.

"Vissa investerare är lite osäkra eller oroliga om vad detta innebär på lång sikt. Om stimulanspaket inte kan plockas bort vid en tid när ekonomier kan hantera det, kan dessa saker då bli ganska inflationistiska?", resonerade Nitesh Shah, analyschef på Wisdomtree i London, enligt Bloomberg.

Han tillade att investerare kommer fortsätta köpa guld om centralbanker och regeringar fortsätter med sina storskaliga stimulanser.

En i raden faktorer bakom guldets styrka senaste veckan är Feds stundande räntemöte vid vilket centralbanken väntas befästa den ultralätta hållningen och eventuellt signalera att man tolererar högre inflation framöver.

"Fed har varit tydliga med att deras framåtblickande guidning kommer vara mer duvaktig och utfallsbaserad framöver", skrev analytiker vid TD Securities.

"Ordföranden kommer sannolikt fortsätta förbereda marknaden för förändringar när han talar under sin presskonferens".

Sent på måndagen släppte republikanerna i senaten sin plan för hur ett nytt stödpaket mot coronaviruset ska läggas upp. I programmet på runt 1.000 miljarder dollar minskas bland annat det extra statliga arbetslöshetsstödet. Demokraterna har velat se att nuvarande nivån förlängs till och med januari 2021 när den nuvarande perioden löper ut vid månadsskiftet kommande helg.

Demokrater anser att det republikanska förslaget innehåller för lite stöd samt att förslaget borde lagts fram tidigare eftersom "tiden rinner ut", sade Chuck Schumer demokraternas ledare i senaten.

Mitch McConnell, ledare för den republikanska majoriteten senaten, anser däremot att förslaget innehåller lämpliga åtgärder för att stötta ekonomin.

Partierna började att förhandla med varandra direkt efter att republikanernas förslag publicerats. Dow Jones rapporterade att det kan bli svårt att nå en överenskommelse på bara några dagar på grund av de stora åsiktsskillnaderna.

Försäljningsvolymen i detaljhandeln, i fasta priser och kalenderkorrigerad, steg 3,5 procent i juni, jämfört med samma månad föregående år.

Dagligvaruhandeln sjönk 0,9 procent medan sällanköpsvaruhandeln steg 5,1 procent.


Jämfört med månaden före steg detaljhandelsförsäljningen 1,0 procent, säsongsrensat.

Torbjörn Isaksson på Nordea skrev att det var bättre siffror än väntat.

"Det är dock viktigt att komma ihåg att detaljhandeln bara står för en del av hushållenskonsumtion och andra delar är mycket värre", skrev han.

Han noterade dock att hushållens finansiella situation är stabil och det förhållandena är goda för en fortsatt fin trend för detaljhandeln och en återhämtning i den totala konsumtionen.


tisdag kl 9.50 (måndag kl 16.15)
===================================
USD/SEK 8:7750 (8:7364) EUR/USD 1:1718 (1:1755)
EUR/SEK 10:2829 (10:2700) USD/JPY 105:57 (105:20)
Ty obl 2 -0,67 (-0,67) Ty obl 10 -0,49 (-0,49)
US obl 2 0,15 (0,15) US obl 10 0,62 (0,59)
Sv obl 2 -0,30 (-0,31) Sv obl 10 -0,07 (-0,07)


Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.