Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-07-07

RÄNTOR/VALUTOR: ITALIENSKA RÄNTOR NÅGOT LÄGRE INFÖR EU-MÖTE

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Dollarn stärktes under morgon och förmiddag på tisdagen för att sedan vända vid lunchtid. Därmed blev det en omvänd utveckling för flera mer riskfyllda valutor.

Italienska räntor sjönk på tisdagen och handlades kring lägsta nivån på tre månader när marknaden väntade in nyheter från Bryssel från samtalen om återhämtningsfonden.

"Vi har i nuläget vissa tankar och hopp om att det kan komma ett genombrott om återhämtningsfonden", sade Daniel Lenz, räntestrateg vid DZ Bank, till Reuters.

Investerare i italienska statsobligationer hoppas att fonden ska delas ut i form av bidrag snarare än lån, och på sätt bidra till återhämtningen utan att för den delen öka skuldsättningen.

Eurogruppen har möte på torsdagen, och ska förbereda fortsatta diskussioner vid EU-toppmötet nästa vecka.

Tyska räntor rörde sig i stort sidledes under tisdagen.

Innan dollarn kom in i matchen under förmiddagen rörde sig Australiendollarn sidledes efter att centralbanken lämnat räntan oförändrad på 0,25 procent och försvagades sedan i vad som snarare beskrivs som en USD-rörelse.

RBA-chefen Philip Lowe sade i ett uttalande att den globala ekonomin har upplevt en allvarlig nedgång till följd av åtgärderna för att dämpa spridningen av covid-19.

Många indikatorer visar nu på förbättring, vilket antyder att det värsta är bakom oss, tillade han.

"Trots tecken på ekonomisk återhämtning så är naturen och takten på återhämtningen fortfarande högst oklar. Osäkerheter inom hälsosituationen och den ekonomiska framtiden gör att hushåll och företag är fortsatt vaksamma, vilket påverkar konsumtion och investeringar", skrev RBA.

De penning- och finanspolitiska stimulanserna har hjälpt och kommer troligen att behövas en tid framöver.

"Direktionen åtar sig att göra vad som krävs för att stötta jobb, inkomster och företag för att säkra att Australien står väl rustat för en återhämtning", skrev RBA.

De kommer inte att höja räntan förrän framsteg har gjorts mot full sysselsättning och de är säkra på att inflationen kommer att ligga inom målintervallet på 2-3 procent.

I Sverige sjönk produktionsvärdet i hela näringslivet med 10 procent i maj, jämfört med samma månad året före. Jämfört med föregående månad sjönk produktionsvärdet med 0,4 procent.

SCB noterade att motorindustrin var den industribransch som hade det största negativa bidraget till näringslivets utveckling. Industrin för petroleumprodukter var den industribransch som hade det största positiva bidraget till näringslivets utveckling.

Statens betalningar resulterade i ett underskott på 56,5 miljarder kronor i juni. Riksgäldens egen prognos pekade mot ett underskott på 70,5 miljarder kronor.

Skillnaden mot prognos berodde till största delen på att skatteinkomsterna var cirka 10 miljarder kronor högre än väntat. Statistik som visar effekterna inom de olika skatteslagen saknas ännu, men Riksgälden noterar att statistik för maj månad bland annat visade att inbetalningarna av löneskatter och bolagsskatt var högre än beräknat.

Michael Grahn, Danske Banks chefekonom i Sverige, sade att såväl näringslivets produktion i maj som statsbudgetens utfall i juni talar för att det stora fallet i den svenska ekonomin är över och att det nu stundar en återhämtning.

"Man får läsa det positivt på så sätt att produktionsdata visar att det stora tappet i april bromsas upp i maj. Visserligen sjönk produktionen lite men tillsammans med att industriorder är på väg upp är det en ganska tydlig indikation på att fallet är över och att man nu kan börja tro på en återhämtning", sade han.

EU-kommissionen sänkte på tisdagen sin prognos för tillväxten i euroområdet i år med 1 procentenhet till -8,7 procent. För nästa år spås en tillväxt på 6,1 procent (6,3).

"Den ekonomiska effekten av nedstängningen är allvarligare än vi ursprungligen förväntade oss. Vi fortsätter att segla i stormiga vatten och står inför många risker, inklusive en ny stor våg av infektioner", sade Valdis Dombrovskis, kommissionens vice ordförande för ekonomin i ett uttalande.

För svensk del väntas BNP visa ett kraftigt fall för andra kvartalet 2020, men en återhämtning väntas under andra delen av året. Under 2021 bedöms den ekonomiska tillväxten åter bli positiv då hindren långsamt avtar och ekonomierna i de främsta handelsländerna återhämtar sig.

BNP väntas minska med 5,3 procent i år och öka med 3,1 procent nästa år. I prognosen den 6 maj väntades BNP minska med 6,1 procent i år och öka med 4,3 procent nästa år.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.