Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-07-17

RÄNTOR/VALUTOR: KRONA AVSLUTADE VECKA STARKT PÅ STIMULANSHOPP

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Den svenska kronan avslutade veckan på relativt starka nivåer mot dollar och euro när ett hopp om finanspolitiska stödåtgärder hjälpte världens börser. Ränterörelserna var överlag små sedan torsdagen.

Svensk tioårsränta avslutade veckan på -0,08 procent, samma stängningsnivå som på torsdagen. Tysk motsvarighet var samtidigt upp 1 punkt till -0,45 procent.

I EMU-periferin var italiensk tioårsränta 2 punkter högre till 1,20 procent medan det extra EU-toppmötet inleddes. ABN Amro ansåg att det var läge att positionera sig för ett utfall i helgens diskussioner om en återhämtningsfond i EU som tas emot med besvikelse. Då mycket optimism är prissatt i EMU-statsobligationer skulle en besvikelse bland investerare kring återhämtningsfonden riskera att medföra vidgade räntespreadar, bedömde den nederländska banken enligt Dow Jones.

"I och med de politiska oenigheterna tror vi att den europeiska återhämtningsfonden vattnas ur, jämfört med EU-kommissionens förslag, vilket skulle sätta ett tryck uppåt på spreadar", citerades ABN-räntestrategen Jolien van den Ende.

Tillsammans med Sverige är Nederländerna ett av fyra EU-länder som velat hålla nere utgifter och bidrag. Nederländernas premiärminister Mark Rutte sade inför mötena på fredagen att chanserna till en överenskommelse är mindre än 50 procent.

"I slutändan är innehållet viktigare än att det går fort. En svag kompromiss tar inte Europa framåt", sade han när han anlände till mötet.

Den svenske statsministern Stefan Löfven konstaterade att EU-länderna fortfarande står långt ifrån varandra. På grund av "mycket, mycket stora" skillnader i åsikter mellan länder var Tysklands Angela Merkel rädd för att det inte skulle gå att nå en lösning redan vid helgens möte.

På valutamarknaden handlades euron fortsatt strax över 1:14 mot dollar, ett valutapar som inte noterats på 1:15 under 2020, i väntan på resultaten från EU-toppmötet.

Samtidigt rapporterades det om att amerikanska politiker, inklusive Vita huset, arbetar för att få fram nya stimulansåtgärder. Han Tan, marknadsanalytiker på FXTM, konstaterade att hopp om finanspolitiskt stöd från amerikanskt och europeiskt håll hjälpte börssentimentet globalt. Detta trots att smittspridningen fortsätter i USA, inte minst i de södra och västra delarna. Endast på torsdagen rapporterades över 70.000 nya fall av covid-19 i USA.

"Om de finanspolitiska beslutsfattarna sviker och nekar till det bränsle som aktieköpare önskar så kan vi komma att få se en snabb urgröpning av de senaste månadernas uppgång", sade Han Tan vidare till Marketwatch.

I USA är det breda S&P500-indexet i princip oförändrat sedan årsskiftet, liksom det svenska storbolagsindexet OMXS30, medan tekniktunga Nasdaq är upp kring 20 procent.

Capital Economics konstaterade i en analys att den amerikanska kongressen bör förlänga tidsramen för de gynnsammare arbetslöshetsstöden i och med att covid-smittan ökar i stora delar av landet.

På amerikansk statistikfront visade Michiganindexet, som mäter USA-konsumenternas förtroende, en oväntad nedgång till 73,2 i juli från 78,1 i juni.

USA-räntorna uppvisade begränsade förändringar på fredagseftermiddagen, jämfört med på torsdagseftermiddagen.

Kronan hade sedan torsdagseftermiddagen stärkts ytterligare ett par till tre öre mot dollar och euro till 9:03 respektive 10:33. Sedan förra fredagseftermiddagen var apprecieringen 5-15 öre till nivåer som inte skönjts sedan tidigt 2019. SEB har oroat sig för att ett negativt utfall i EU-toppmötet kan ge en kronförsvagning mot inte minst dollarn.

På hemmaplan riktades blickarna under fredagsmorgonen mot Valueguards HOX-index. Enligt indexet steg de svenska bostadspriserna med 0,4 procent i juni, jämfört med maj, till en ny rekordnivå. Därmed har hela nedgången under den mest akuta coronakrisen återhämtats. Mäklarhuset Bjurfors angav att det noterat att temperaturen stiger igen på bostadsmarknaden efter den tillfälliga nedgången under våren.

"Våra visningar lockar allt fler och det finns redan signaler om förbättringar i konjunkturen. För den fortsatta utvecklingen på bostadsmarknaden är det också positivt att de extremt låga räntorna väntas bestå under överskådlig tid. Enda orosmolnet är en ökande arbetslöshet som kan påverka efterfrågan på bostäder på sikt", sade Sven-Erik Kristensen, vd på Bjurfors Göteborg, i en kommentar.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.